Adela Zaharia, debut 'BBC PROMS': 'Concerte de 5 stele', 7 februarie 2019

Cu o prezență scenică și vocală seducătoare, tânăra româncă a fost aplaudată în compania Orchestrei Regale Filarmonice din Liverpool vara trecută, sub bagheta lui Vasily Petrenko, în premiera mondială a Concertului pentru soprană de coloratură și orchestră ‘Aurora’ de Iain Bell. Nu este prima întâlnire a sopranei române cu opera acestui tânăr britanic, Iain Bell, un compozitor contemporan pasionat de voce. Și în debutul său în ediția trecută a Festivalului Internațional “George Enescu”, la București, soprana Adela Zaharia a interpretat tot o partitură semnată de Iain Bell - Scena nebuniei din opera „A Harlot’s Progress”. Într-un interviu acordat atunci, pentru Radio România, Mihaelei Soare, aceasta mărturisea:

Compozitorul Iain Bell este o revelație pentru mine și pentru public, o surpriză plăcută,  un compozitor care iubește vocile, iubește bellcanto-ul.

Iain Bell are o strânsă colaborare cu marea soprană Diana Damrau, cea care ar fi urmat să interpreteze concertul său “Aurora”, vara trecută, în Festivalul BBC PROMS Printr-un anunț de ultimă oră, aceasta a fost înlocuită de soprana Adela Zaharia care debuta, astfel, pe prima scenă a Londrei, în cadrul prestigiosului Festival. Un star în devenire al școlii de canto românești din Cluj-Napoca, solistă a Deutsche Oper am Rhein din Dusseldorf și a altor teatre lirice germane, soprana Adela Zaharia are o constantă colaborare, între altele, cu Opera Comică din Berlin. Un moment decisiv în ascensiunea sa în cariera internațională a fost câștigarea premiului I la secținea "Operă" și a premiului "Zarzuela" la Concursul Internațional 'Operalia'.

Se întâmpla în 2017 când, la vârsta de 29 de ani, Adela Zaharia devenea al treilea artist român care ocupă această poziție în cadrul renumitei competiții inițiate și patronate de Placido Domingo – după tenorii Ștefan Pop și Ioan Hotea. Numele Adelei Zaharia era însă unul cunoscut încă din 2012, atunci când s-a făcut remarcată între competitorii Concursului "Darclée" de la Brăila, unde a câștigat Marele Premiu.

La Radio România Muzical, vă invit să o ascultați în înregistrarea live a acestei premiere mondiale a Concertului pentru soprană de coloratură și orchestră ‘Aurora’ de Iain Bell, în debutul sopranei Adela Zaharia din 29 august 2018 în Festivalul BBC PROMS, cu Orchestra Regală Filarmonică din Liverpool sub bagheta lui Vasily Petrenko – o partitură care explorează cele mai fine nuanțe ale registrului înalt al vocii de coloratură, în încercarea de a traduce în sunet acest fenomen optic cunoscut sub numele de Aurora Boreală. În programul propus de dirijorul rus, și Uvertura "În Sud" de Edward Elgar, “Cântece” de Richard Strauss cu soprana Miah Persson și, în final,  Concertul pentru orchestră de Bela Bartok: de ascultat, integral, Joi, 7 februarie 2019, de la ora 15 și 23 de minute, în emsiunea “Concerte de 5 stele”!

Ana Voinescu