Interpreți

Alexandru Grozuță, acompaniat de Orchestra Radio și de Orchestra "Ion Luca Bănățeanu". Înregistrări pe disc, realizate la Radio

Alexandru Grozuță (n. 1 iulie 1907, județul Caraș-Severin - d. 14 octombrie 1999, București) - cântăreț de muzică populară și romanțe român. Debutează la Radio București la sfârșitul anilor 30.

În 1934 înregistrează la casa de discuri His Master's Voice, piesele "Duce m'ași și tot m'ași duce" de Emil Monția și "Arde-mi-te-ai codru des" de Tiberiu Brediceanu, acompaniament del Orchestra "Adam Pinter". În perioada anilor '30 - '40, cântă cu orchestrele lui Ionel Cristea și Victor Predescu.

La 1 decembrie 1949 se înființează Orchestra de muzică populară Radio, care să acompanieze rapsozi populari sau să execute muzică instrumentală populară. Fondator, dirijor și prim-solist violonist a fost Ion Luca Bănățeanu, care în luna aprilie a aceluiași an fusese membru fondator al Orchestrei ”Barbu Lăutaru” al Institutului de Folklor. Orchestra populară Radio de atunci era compusă din 12 instrumentiști, între care: Traian Lăscuț-Făgărășanu – clarinetist, Iosif Milu și Ion Murgu – taragotiști, Iosif Cocoș – țambalist, Moise Belmustață, Nelu Stan, Stan Simion Bănățeanu și Aldar Arpad – violoniști și violiști, Marcel Budală – acordeonist.

Ți-am adus mândro cercei

Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Emil Monția, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR RD 101), (EB-286-1, inv. 326).

Foaie verde pup de crin

Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Tiberiu Brediceanu, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 102), (EB-286-1, inv. 326).

Păcurar la oi am fost

Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Sabin Drăgoi, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 102), (EB-286-1, inv. 326).

Pe Mureș și pe Târnavă

Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra Ion Luca Bănățeanu, cu participarea solistului vocal Alexandru Grozuță. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR 126), (EB-160-1, inv. 173).

De cât bade-n casa voastră

Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra Ion Luca Bănățeanu, cu participarea solistului vocal Alexandru Grozuță. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR 127), (EB-160-1, inv. 173).