EMISIUNI A-Z | Amintirile caselor

”Amintirile caselor”. Prima ediție a emisiunii. Casa memorială ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina (1965)

Realizator: Victor Frunză. Invitat: Ana Grigorescu. Fonoteca Radio România (XW 4794).

Prima ediție a emisiunii "Amintirile caselor".

Descrierea casei și a împrejurimilor ei (01'00"); istoricul clădirii, al atelierului și a obiectelor care îl evocă pe pictor (02'48"); descrierea tablourilor expuse în casa memoriala ("03'15"). Scurtă introducere în perioadele de creație ale pictorului, urmată de povestea unui tablou pierdut, semnat de pictor (05'20"); descrierea exponatelor din muzeu și a prieteniei dintre Alexandru Vlahuță și Nicolae Grigorescu, care a condus la înrudirea acestora prin căsătoria copiilor lor (05'53").

Interviu cu Ana Grigorescu, născută Vlahuță, despre vara anului 1901, în care N. Grigorescu i-a făcut portretul la vârsta de 8 ani, la Mănăstirea Agapia; descrierea pictorului și a călătoriilor regulate ale acestuia la Mănăstirea Agapia; amintiri despre fosta locuință a pictorului; biografia casei în care a locuit Nicolae Grigorescu în lumina evenimentelor politice ale celui de-al Doilea Război Mondial; descrierea fostei dispuneri a casei din Câmpina și a transformării fostelor dependințe înaintea mutării soților Grigorescu acolo (07'35").

Durată: 13'30".

Data difuzării: 31 octombrie 1965

Despre emisiune: Realizator: Victor Frunză. Prima ediție: 31 octombrie 1965. Emisiunea prezintă casele memoriale ale unor personalități diverse din lumea artistică, literară, muzicală, unele declarate deja muzee memoriale, altele în curs de amenajare. Printre primele case prezentate în programul editorial al emisiunii au fost: Casa memoriala ”Ion Creangă” din Humulești (prima casa memorială din țară), Casa memorială ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, Casa memorială ”Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni și Casa memorială ”George Enescu” din București.