Antonio Pappano și Yuja Wang în opusuri de Dvorak, Liszt și Nielsen - în direct de la Munchen

Yuja Wang debutează în această săptămână cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze de Stat. Faimoasa pianistă chineză cântă în serile de 17, 18 și 19 februarie 2022 la Isarphilharmonie din München sub bagheta extraordinarului șef de orchestră Antonio Pappano, care revine, cu acest prilej, la pupitrul apreciatului ansamblu orchestral german.

Vă propun să ascultăm și noi, în transmisiune directă, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, cel de-al doilea concert, din 18 februarie, ce începe la ora 21.00 a României.

Programul se deschide cu Uvertura Othello de Antonín Dvoűák, urmată de Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt. Ultima creație înscrisă pe afiș este Simfonia a a IV-a, op. 29, de Carl Nielsen.

"Am o idee pentru o nouă lucrare, care nu are un program muzical, dar care va exprima foarte bine pofta de viață sau expresia vieții; o simfonie după audiția căreia cineva să poată spune pur și simplu: "Asta e viața!" - scria Carl Nielsen despre Simfonia a patra, pe care a numit-o "Veșnică" (cu sens de ceva ce nu poate fi stins). Compusă între 1914 și 1916, este considerată o piatră de hotar în muzica scandinavă, reflectând evenimentele din timpul Marelui Război, mai ales prin dramaticul duel de timpani din mișcarea finală. Viața în armonie și violența naturii sunt, de asemenea, teme găsite în descrierile Desdemonei și Othello în Uvertura Othello a lui Antonín Dvoűák. Și aici, timpanele devin un fel de seismograf al emoțiilor. Între aceste două creații, dirijorul Antonio Pappano a plasat Concertul pentru pian nr. 1 de Liszt, interpretat de Yuja Wang, pianista capabilă atât de susținerea unor momente de mare virtuozitate în această partitură solistică extrem de solicitantă, cât și de crearea unor momente delicate.

Un nou concert de excepție vă așteaptă, așadar, la Scena europeană.

 



Irina Cristina Vasilescu