Compozitori

"Balada" lui Ciprian Porumbescu, interpretată de violonistul Dumitru Teodoru, acompaniat de Orchestra Radio, sub bagheta lui Theodor Rogalski

Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei - 6 iunie 1883, Stupca, azi Ciprian Porumbescu, județul Suceava) - violonist și compozitor român.

Studiază muzica la Suceava și Cernăuți, unde conduce corul Societății Culturale "Arboroasa". Bursier fiind, continuă studiile la "Konservatorium für Musik und darstellende Kunst" în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. În perioada în care studiază la Viena dirijează corul Societății Studențești "România Jună". Tot aici va scoate, în anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în "Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români", dintre care: "Cântecul gintei latine", "Cântecul tricolorului", "Imnul unirii - Pe-al nostru steag".

Între 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți.

Printre cele mai populare lucrări sunt: "Balada pentru vioară si orchestră" op. 29 și opereta "Crai nou" (1882) pusă în scenă pentru prima dată în sala festiva a Gimaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național "Andrei Șaguna"), unde a fost profesor de muzică (1881-1883).

Balada pentru vioară si orchestră op. 29

Lucrare muzicală compusă de Ciprian Porumbescu, interpretată de violonistul Dumitru Teodoru, cu participarea Orchestrei Radio, dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită (SRR), fața A (SRR 216-1) și fața B (SRR 216-1), (cota EB-380-1, inv. 474), transpusă pe bandă magnetică în 14 noiembrie 1986 ( Xdoc 23382).