EVENIMENTE

Beethoven în prima stagiune simfonică, organizată de Mihail Jora la Radio (30 noiembrie 1928)

Tudor Arghezi (Foto: Arhiva Scrisă Radio România)

Considerat unul dintre cei mai mari partizani ai radiofoniei naționale, cu o publicistică radiofonică desfășurată pe durata a patru decenii (1927-1967), Tudor Arghezi începe seria articolelor dedicate radiofoniei, cu articolul Beethoven, apărut în Adevărul literar și artistic, VIII, nr. 329, în 27 martie 1927 și preluat de Radio-Român, III, nr. 36-38 în aprilie 1927, unde apare însoțit de această notă:

A asculta pe Beethoven în deșertăciunea saloanelor moderne, populate de maimuțoi dănțuitori, este a-i socoti muzica un simplu amuzament. Pe piscuri de munți, în mijloc de păduri, pe margini de râuri sau purtat de valuri agitate, acolo-i găsim afinitățile. Dl Tudor Arghezi, scriitorul și poetul atât de renumit, a simțit aceasta și s-a dus să-l asculte în mijlocul naturii, înarmat numai cu micul d-sale aparat de radio.

Transcriem, mai jos, un scurt fragment din Beethoven de Tudor Arghezi, inclus în volumul "Tudor Arghezi. Radio-Papagal", colecția Biblioteca Radio, un proiect editorial al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive (București, Editura Casa Radio, 2011):

Ascultam culcați pe pături și mușchi. Cânta pădurea, muntele cânta. Vocea celui din eternitate, umbla printre brazi, ca odinioară pe munții Sinaiului și Măslinilor. Era fantoma miraculoasă a cântecului universal, un astru nevăzut de glasuri și ecouri. Cine a cutezat să spuie că rugăciunea omului nu merge până la Dumnezeu? Eroica lui Beethoven ne venea din Viena în Carpați și trecea mai departe și mai sus. O ascultau balena, șarpele african, girafa și hipopotamul, care poate că au în stare firească aparatul nostru, îngropat în preștiința muțeniei și tăcerii lor. O auzea Altair, o auzea Alderbaran.

De la stâni, lătratul catifelat al câinilor lui Decebal aducea impondera[bila] lor în simfonia zeului surd și unanim.

Întregul articol poate fi citit aici.

La o lună de la inaugurarea postului, în prima stagiune simfonică, organizată de Mihail Jora la 30 noiembrie 1928, Ludwig van Beethoven a fost programat în al doilea concert din luna ianuarie 1929 cu Simfonia nr. 1 în Do major (26 ianuarie), urmată de alte simfonii beethoveniene, nr. 2, 4 și 6, Pastorala, ultima în 18 mai. Stagiunea se va încheia în iunie, iar în topul lucrărilor prezentate, Mozart și Beethoven sunt la egalitate, ocupând primul loc. În stagiunea 1929-1930, Beethoven trece în fruntea preferințelor celor care alcătuiesc programele.

70 de ani mai târziu, după 39 de stagiuni neîntrerupte, așa cum afirmă muzicologul Octavian Lazăr Cosma, Ludwig van Beethoven era încă cel mai cântat compozitor la Radio.

Vă invităm să ascultați Orchestra Națională Radio, în primul Festival "George Enescu", interpretând Concertul op. 61 în Re major pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven (variantă integrală), dirijor: Constantin Silvestri, la vioară: David Oistrah, în secțiunea Concursuri și festivaluri muzicale, a site-ului nostru. Înregistrare din 5 septembrie 1958, de la Ateneul Român, inclusă în Fonoteca de Aur Radio România (AUR ZW 13).