EVENIMENTE

Constantin Tănase (5 iulie 1880-29 august 1945) – ”regele neîncoronat al revistei românești”

Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880, Vaslui-d. 29 august 1945, București) - actor român de scenă și de vodevil, celebru cupletist și o figură reprezentativă a teatrului de revistă românesc.

Tarara bum, tara! Tarara bum, tara! La Cărăbuș, la noi/ E veselia-n toi./ Chiar dacă ești încruntat/ Și pe viață supărat,/ La Tănase, aici, la noi/ Uiți de giji și de nevoi/ Tarara bum, tara! Tarara bum, tara!/ Vine la Cărăbuș/ Tănase ăl ghiduș./

"Cărăbuș" – primul teatru permanent de revistă, a fost inaugurat de Constantin Tănase, în primăvara anului 1919. Publicul a fost invitat, pe 2 iulie 1919, la premiera revistei "Pisică pe orez" de C. Solomonescu și Mircea Rădulescu, în strada Academiei. Fondarea "Cărăbușului" avea să deschidă un drum nou actorului, regizorului și directorului de teatru Constantin Tănase iar biografia acestuia se va confunda, pe alocuri, cu cea a istoriei revistei românești.

Admirator al lui Constantin Tănase, Ion Vova – cel mai longeviv regizor de teatru radiofonic și realizator al emisiunii "Ora veselă", a adunat la Radio, timp de decenii, toate înregistrările celebrului cupletist, sedus fiind de omul pe care-l numea "o instituție națională", "o portavoce a societății civile" (Octavian Iordăchescu, Ion Vova…cel Cumplit! Convorbiri, București, Editura Casa Radio, 2007).

Scenetele în interpretarea lui Constantin Tănase sunt înregistrări de pe discuri Odeon, realizate în perioada 1926-1934 și recondiționate în studiourile Radio România.

În anul 1986 a fost realizată o antologie, difuzată în premieră la Radio în februarie 1991, în emisiunea "Ora veselă", sub genericul "D'ale lui Tănase". Selecția, prelucrarea și regia muzicală aparțin lui Ion Vova. Înregistrare pe bandă magnetică din Arhiva Radio România, inclusă în Fonoteca de Aur Radio România, în 28 mai 1986 (AUR ZW 79). Documente remasterizate și transpuse pe CD în 2016, la Editura Casa Radio.

Vrei, nu vrei

Lume mică, lume mare

Extras de pe CD-ul D'ale lui Tănase, București, Editura Casa Radio, 2016.

Puteți să ascultați și alte înregistrări cu Constantin Tănase, în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro.

Vă invităm să parcurgeți un "Radio-interview cu dl Constantin Tănase, directorul Teatrului Cărăbuș”aici.