Cristian Măcelaru la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței în concert la Opera 'Berlioz' din Montpellier

Unul dintre concertele importante ale Festivalului "Radio France Occitanie Montpellier" care are loc în perioada 17-28 iulie 2023, este desigur și cel susținut de prima orchestră simfonică creată în Franța, în 1934, din dorința de a difuza concerte simfonice pe unde radio.

Aceasta este Orchestra Națională a Franței, la pupitrul căreia s-au perindat importanți maeștri ai baghetei, începând cu Désiré Émile Inghelbrecht, primul dirijor titular, care a ridicat la loc de frunte muzica franceză în concertele sale. Îi amintesc și pe André Cluytens, Charles Munch, Maurice Le Roux, Jean Martinon, Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Jeffrey Tate, Charles Dutoit, Kurt Masur, Daniele Gatti, Emmanuel Krivine și nu în ultimul rând, Cristian Măcelaru. El a fost numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței în septembrie 2020 și va fi protagonistul serii de 26 iulie 2023, când pe scena Operei "Berlioz" din Montpellier, vor fi interpretate trei creații ale secolului XX.

Veți avea ocazia să ascultați mai întâi Concertul op. 85 în mi minor pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar, compus în vara anului 1919 la reședința "Brinkwells" a compozitorului din Sussex. Solist va fi Edgar Moreau, parizian prin naștere, în vârstă de 29 de ani, el a început să studieze la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, la vârsta de 13 ani, a participat la cursuri de măiestrie susținute de violonceliști importanți, a câștigat Premiul al-II-lea la dificilul Concurs "Ceaikovski" de la Moscova, este și laureat al Concursului de violoncel "Rostropovich" de la Paris în anul 2009.

Programul va continua cu Meditația simfonică "Les Offrandes oubliées" de Olivier Messiaen, compozitor, organist și pianist francez, a trăit în perioada 1908-1992 și a fost unul dintre cei mai influenți compozitori din secolul XX.

Opera sa are ca sursă de inspirație o fervoare catolică profundă, un gust pronunțat pentru cântecul medieval, pentru ritmurile indiene și grecești, pentru cântecul păsărilor.

Concertul Orchestrei Naționale a Franței avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru se va încheia cu o Suită din Muzica baletului "Pasărea de foc" de Igor Stravinski, versiunea din 1919.Ne vom întâlni cu o pasăre miraculoasă, cu penele strălucitoare ca aurul și cu privirea sclipitoare asemenea cristalului. La miezul nopții, ea se arată în grădini și pe câmpuri, strălucind incandescent, mănâncă mere de aur care îi conferă tinerețe, frumusețe și nemurire. Cântecul ei poate să îi însănătoșească pe cei bolnavi și să le redea vederea celor orbi.

Și, cu siguranță, cântecul Păsării de foc i-a adus nemurirea lui Igor Stravinski, compozitor rus, născut în 1882. El a fost în acelasi timp dirijor și pianist, naturalizat francez în 1934, apoi american în 1945. Muzica lui Stravinski se caracterizează printr-o diversitate de genuri, pe lângă cele trei balete de care își leagă numele, ne-a lăsat și creații de factură neo-clasică în care apelează la formele muzicii tradiționale, în ultima parte a vieții a explorat chiar și posibilitățile muzicii seriale.


Laura Ana Mânzat