EVENIMENTE

Florian Pittiș citește "Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel - Capitolul 13" (1992)

Apostolul Pavel - Relief bizantin în fildeș, sec. VI

Din Fonoteca de Aur, am selectat un admirabil imn dedicat iubirii, desprins din Noul Testament: Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel - Capitolul 13. Înregistrarea pe bandă magnetică a fost difuzată în legendara emisiune a Programul III: "Clubul curioșilor" (cota 4/ 97002 din 2 ianuarie 1992), realizată de Camelia Stănescu, profesionistă recunoscută pentru minuțiozitatea cu care își alcătuia programele, pentru deschiderea culturală constantă, dialogul spontan și pentru complicitatea radiofonică - de suflet și de spirit -, cu Florian Pittiș, desfășurată pe parcursul a 33 de ani și reflectată în Arhivele Radio România.

Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel - Capitolul 13:

Iubirea este mai presus de toate, mai mare decât credința și decât speranța.

Textul citit la microfon de Florian Pittiș este extras din Biblia tradusă după textele originale ebraice și grecești de preoții profesori Vasile Radu și Gala Galaction (București, Fundația pentru Literatură și Artă, 1938). Despre principiile tehnice, lingvistice și practice care au stat la baza acestei noi traduceri, după 250 de ani de la Biblia lui Șerban Cantacuzino (10 noiembrie 1688-10 noiembrie 1938), despre istoria tălmăcirilor și despre "nevoia unei traduceri făcute cu mai multă știință […], competență și profunzime", a vorbit preotul profesor Vasile Radu, la microfonul Radiodifuziunii, în seara zilei de 23 februarie 1939, ora 20.00. Documentul are 8 file mss., cu semnătura de identificare a autorului și este disponibil aici (Arhiva SRR, dosar nr. 2/1939).

Din Arhiva de Aur Radio România, în apropierea Sărbătorilor de Paști, vă oferim înregistrarea integrală a Oratoriului Bizantin - Patimile și Învierea Domnului de Paul Constantinescu, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și a Corului Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, sub conducerea lui Horia Andreescu. Soliști: Eduard Tumagian (Evanghelistul), Mircea Moisa (Iisus), Gabriela Popescu (Maica Domnului, Mironosița), Răzvan Săsaru (Iuda, Tâlharul cel rău, Îngerul), Constantin Cociș (Pilat, Tâlharul cel bun), Alina Bottez și Simona Luțescu (Două mironosițe). Înregistrarea din aprilie 2004 (AUR 2172, FM-A-2654-2650) este disponibilă în secțiunea "Compozitori" a site-ului nostru.

Vă invităm să audiați câteva secvențe din Oratoriu și să apreciați frumusețea partiturii și semnificația profundă a textului:

Arie (Evanghelistul) : ”Cămara Ta, Mântuitorul meu” [Luminânda, glas 8, Luni la Utrenie]

Cor: ”Nimenea să nu fie neîmpărtășit” [Glas 8, Joi La Utrenie]

Recitativ și Arie (Iisus): “Acum s-a proslavit Fiul omului” [Ioan XIII, 31–35, Vineri La Utrenie]