LIVE: două simfonii de Brahms sub bagheta lui James Conlon

Simfoniile lui Johannes Brahms : tumult romantic forjat în tipare clasice, o certitudine a afluenței publicului în sala de concert.

Robustețea germană șlefuită de discreția și sensibilitatea unui creator trecut prin școala lui Schumann și adoptat de Viena celei de a doua jumătăți a secolului XIX.

Un dirijor american, o orchestră italiană și un repertoriu care atrage de fiecare dată - o rețetă care merită incercată, cu atât mai mult în contextul unui proiect al integralei pe care dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale RAI din Torino și-a propus-o în această stagiune. James Conlon - cu a sa carieră binecunoscută în Statele Unite și în Europa - a prezentat în toamnă publicului la Auditoriul "Toscanini" prima și a treia simfonie, lăsând pentru acest concert din aprilie celelalte două opusuri de gen incluse în lista creației brahmsiene. Seara reamintește melomanilor că în curând - pe 7 mai - se vor împlini 185 de ani de la nașterea muzicianului german ale cărui pagini fascinează generație după generație.

James Conlon se află în doua sa stagiune ca dirijor pricipal al ansamblului RAI din Torino, colaborarea sa cu acest colectiv fiind mult mai îndelungată. Artistul care a aniversat în martie 68 de ani și-a construit cariera prin longevitatea angajamentelor sale cu diferite colective importante - de o parte și de alta a Atlanticului. Din 2006 Director muzical al Operei din Los Angeles, un deceniu coordonator al Festivalului Ravinia, o perioadă principalul dirijor al Operei din Paris, cu angajamente prelungite la Koln sau Rotterdamm, James Conlon a fost invitat de către Pierre Boulez să debuteze la Filarmonica din New York pe când avea doar 24 de ani, doi mai târziu începând și colaborarea sa cu Opera Metropolitan, unde numărul spectacolelor pe care le-a condus se apropie de 300 !

Americanul ale cărui contracte s-au derulat peste decenii în diferite centre culturale de tradiție este un militant pentru readucerea la lumină a multor opusuri, unele aparținând creatorilor refugiați în America sub amenințarea terorii naziste.

Pasionat de operă încă din copilărie, James Conlon își împarte activitatea între stagiunile lirice și cele simfonice, între turnee și înregistrări, pedagogie și mentorat.

Joi 19 aprilie de la 21,30 - Concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Naționale Italiene din Torino la "RAI Auditorium" cu Simfoniile a II-a si a IV-a de Brahms sub bagheta lui James Conlon

Anca Ioana Andriescu