EMISIUNI A-Z | Noapte bună, copii!

”Noapte bună, copii!” Frații Grimm - Darul spiridușilor. Prima înregistrare pe bandă magnetică a emisiunii (1959)

Octavian Cotescu

12 ianuarie 1959: prima înregistrare pe bandă magnetică a emisiunii ”Noapte bună, copii!” păstrată în Fonoteca de Aur. Citește: Octavian Cotescu. Fonoteca Radio România (inv. 396).

În 2 noiembrie 1956 se transmitea pentru prima dată sub genericul ”Noapte bună, copii!” povestea Capra cu trei de iezi de Ion Creangă, în lectura lui Mihail Sadoveanu, preluându-se astfel o înregistrare pe bandă magnetică din 1952.

Emisiunea a devenit rapid una dintre atracțiile postului public de radio. Poveștile de aproximativ 10 minute erau mici bijuterii pline de farmec, de umor, de tâlc, scrise de mari povestitori, de la Frații Grimm, Charles Perrault, Lev Tolstoi la scriitori contemporani precum Mircea Sântimbreanu, Titel Constantinescu, Octav Pancu-Iași, Silvia Kerim… și citite de mari actori: Octavian Cotescu, Constantin Moruzan, Silvia Chicoș, Dumitru Furdui, Elena Pop, Costache Antoniu… Totul în regia artistică a lui Mihai Jemăneanu, legendarul creator al acestei emisiuni de colecție, promotor și adaptator al literaturii universale pentru copii, el însuși un interesant autor de proză pentru cei mici.

Povestea vechilor basme a continuat cu lansarea, în 2009, a primelor trei CD-uri din colecția ”Noapte bună copii!” de către Editura Casa Radio, proiect editorial al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive, care se bucură și astăzi de un mare succes.

Durata: 5’51’’