Pianistul Cristian Budu la Concerte pe mapamond - duminică, 12 august, la ora 15,50

"Un pianist original, care interpretează cu înțelepciune și maturitate muzicală și care ar putea inspira invidie..." (Gramophone Magazine, 2016).

Tânărul brazilian de origine română, Cristian Budu, un artist de referință pentru muzica din Brazilia și din străinătate s-a remarcat pentru realizările sale și pentru bogata sa personalitate artistică. El reprezintă o nouă generație de artiști gânditori, preocupați să găsească noi căi de abordare a muzicii clasice.

Încă de la o vârstă fragedă, Cristian Budu a câștigat mai multe Competiții naționale, cum ar fi Concursul "Nelson Freire" sau "Preludio". În Elveția, a devenit câștigătorul unuia dintre cele mai importante și prestigioase concursuri internaționale de pian din lume, "Clara Haskil" - în cadrul ediției din 2013 - când s-au sărbătorit 50 de ani de la înființarea acestei prestigioase competiții.

În 2016, artistul brazilian a lansat primul său CD, recompensat cu două premii importante: "Editor's Choice" acordat de revista britanică Gramophone și "5-Diapason" de revista franceză Diapason.

Istoria familiei lui Cristian este una specială. Bunica sa, Ștefana Solacolu, prințesă din dinastia Ghica, a fost persecutată în timpul regimului comunist. Părinții lui Cristian au reușit să emigreze din România în anul 1981 și au ajuns în Brazilia, unde s-au stabilit pentru a începe o nouă viață.

Cristian Budu a crescut în Diadema, oraș aflat la periferia Statului Sao Paulo, fiind interesat de mic de studiul pianului. În această perioadă, l-a întâlnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus in universul bogat al muzicii și dansului tradițional brazilian. Cristian a devenit elevul său la "Institutul Brincante" din Sao Paulo unde a studiat, pentru o perioada de mai bine de 4 ani numeroase stiluri de dansuri braziliene, printre îndrumători aflându-se Rosane Almeida și câțiva artiști populari, care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sa artistică, imprimând o trăsătură unică personalității sale. Tânărul muzician a participat la spectacolele lui Antonio Nobrega, iar apoi, la Boston, s-a alăturat unui cvartet specializat în muzica braziliană, care a câștigat în anul 2013 Concursul Conservatorului din New England la Categoria "Improvizație Contemporană".

Apoi Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro, iar în Statele Unite ale Americii, a lucrat cu profesoara Wha Kyung Byun, finalizându-și studiile în 2014 la Conservatorul New England din Boston.

A cântat pe importante scene din Statele Unite ale Americii și din Europa, notabilă fiind prezența sa la deschiderea Festivalului "Clara Haskil" desfășurat în 2015 la Sibiu.

În cadrul emisiunii "Concerte pe mapamond", de duminică, 12 august, între orele 15,50 și 17,25, îl veți putea asculta pe Cristian Budu interpretând mozartianul Rondo KV 386 în La major pentru pian și orchestra, Burlesca și Toccata pentru pian și orchestra, opusuri semnate de unul dintre compozitorii reprezentativi din Brazilia - Francisco Mignone. O înregistrare realizată în compania Orchestrei Simfonice din São Paulo dirijate de Robert Treviño, din concertul care a avut loc la São Paulo, în 20 aprilie 2014, când a fost interpretată și Simfonia a IV-a op.43 în do minor de Dmitri Șostakovici.

Mihai Stănescu