EMISIUNI A-Z | Limba noastră

Realizator: Alexandru Graur. Prima ediție: 16 decembrie 1958.

Emisiunea "Limba noastră", introdusă în noul orar de iarnă al emisiunilor radiofonice din anul 1958, și-a propus să contribuie, prin observațiile și îndrumările pe care le cuprindea, la cultivarea limbii române. Emisiunea, al cărei redactor era Relia Fundeanu, s-a bucurat de participarea academicianului Alexandru Graur, cel care a fost considerat timp de șase decenii nu numai o autoritate în materie, ci chiar "instanța supremă de consultație și arbitraj, casație în probleme de limbă și de lingvistică", așa cum l-a numit cercetătoarea Mioara Avram, fostă studentă și colaboratoare a profesorului.

Noua emisiune, difuzată în fiecare marți, pe programul I, la ora 20,45, însemna o revenire a lui Alexandru Graur la microfon; acesta realizase la Radio, începând cu anul 1945, o rubrică de popularizare a lingvisticii denumită "Cronica limbii", difuzată în cadrul emisiunilor: "Carnet cultural", "Jurnal cultural", "Ora școlii".

Enumerăm câteva teme abordate în emisiunea "Limba noastră": "Unde se vorbește românește", "Formarea cuvintelor și vocabularul", "Formele de adresare", "Formele de conjugare", "Originea vocabularului", "Jargon și argou", "Unitatea limbii române", "Prepoziții și cazuri", "Scriere și pronunție".

"Limba noastră" a fost difuzată până la sfârșitul lunii martie a anului 1967, fiind urmată de o altă emisiune emblematică a Radioului: "Odă limbii române", a cărei apariție era justificată de academicianul Alexandru Rosetti prin nevoia unei emisiuni "în cadrul căreia cercetători din domeniul filologiei, profesori și scriitori să se ocupe de istoria limbii române, de marile ei valori stilistice", cu mențiunea că "folosirea corectă a normelor gramaticii curente trebuie să stea în atenția Radioului" (Alexandru Rosetti, Revista "Radio TV. Programul emisiunilor de radio și televiziune", 11-17 iunie 1967).