Emisiuni informative

Aselenizarea. Transmisiune în direct (20 iulie 1969)

Duminică, 20 iulie 1969, după patru zile petrecute în spațiu, comandantul misiunii spațiale Apollo 11, Neil Armstrong, secondat de Buzz Aldrin, coboară de pe scara modulului lunar pe suprafața selenară: "Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire". Aceste cuvinte, într-o fracțiune de secundă, fac înconjurul Terrei.

Este ora 21:56 PM în Statele Unite, 4:56 AM în România și, în întreaga lume, milioane de telespectatori și radioascultători urmăresc, în direct, odiseea misiunii Apollo 11.

La București, Radiodifuziunea Română anunțase prin canalele mass-media, transmisiunea în direct a misiunii spațiale Apollo 11.

Ambasada SUA trimisese la Radiodifuziunea Română, în luna iunie, o broșură tipărită cu titlul "Omul pe Lună", care cuprindea programul etapizat al misiunii, datele tehnico-științifice ale expediției și biografiile lui Neil Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene "Buzz" Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. De asemenea, în urma acordurilor încheiate, în cabina de transmisie a Radiodifuziunii, puteau fi preluate toate convorbirile pe care Houston le avea cu membrii expediției și, mai mult, urmărite imaginile de pe Lună retransmise de NASA, gratuit, tuturor televiziunilor din lume.

Echipa desemnată pentru a modera evenimentul era formată din trei profesioniști: Ion Ghițulescu, prezentatorul emisiunii de success "Matinal", cunoscut realizator și comentator sportiv, Catinca Ralea - excelentă traducătoare din literatura anglo-americană, șefa serviciului englez de la Redacția Emisiunilor pentru Străinătate (actualmente Radio România Internațional) și Ion Pascaru, profesor universitar de fizică și scriitor. Pe baza mijloacelor de informare, aceștia au comentat din studioul de emisie momentele inedite ale misiunii spațiale: desprinderea modulului lunar de cabina de comandă, aselenizarea, primul pas al omului pe lună, activitățile de pe suprafața lunară, momentul decolării și amerizarea în Oceanul Pacific.

Vă invităm să ascultați principalele momente incomparabile ale unei aventuri spațiale care se cheamă Apollo 11, așa cum au fost ele transmise la Radio România între 20 și 24 iulie 1969:

Detașarea modulului lunar de complexul Apollo 11

Înscrierea modulului pe orbita lunară de coborâre pe suprafața Selenei

Aselenizarea

Desprinderea modulului de solul lunar

Întoarcerea acasă. Momentul amerizării în apele Pacificului