Emisiuni informative

Pelerinajul ecumenic al Sfântului Ioan Paul al II-lea în România

Născut în urmă cu 100 de ani, Karol Wojtyla (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia-d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost sfințit preot în 1946. Arhiepiscop de Cracovia și mai apoi cardinal, a fost ales Papă la 16 octombrie 1978, fiind cel de-al 264-lea urmaș al Sfântului Petru. A luat numele de Ioan Paul al II-lea și a fost încoronat ca Suveran Pontif la 22 octombrie 1978. A murit în 2005 și a fost declarat Sfânt de Papa Francisc în 2014, fiind comemorat în calendarul bisericesc pe 22 octombrie.

În zilele de 7-9 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost în România, într-un pelerinaj ecumenic. Înainte de vizită, Suveranul Pontif a transmis românilor un mesaj:

E prima dată când merg într-o țară în care creștinii sunt în majoritate ortodocși. Trimit încă de acum tuturor salutul meu, bucuros de această călătorie care înțelege să întărească legăturile dintre România și Sfântul Scaun, care au avut o asemenea însemnătate pentru istoria creștinismului în această vastă regiune. Vin la voi în numele lui Cristos, în pragul celui de-al treilea mileniu. Credincioșilor Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice din România le urez bucurie și pace în Domnul înviat! Dragi români, aștept cu bucurie să fiu în mijlocul vostru. Vă asigur pe toți de afecțiunea și stima mea.

Vă invităm să parcurgeți câteva dintre principalele momente ale vizitei istorice a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, așa cum au fost ele transmise la Radio România, acum mai bine de 20 de ani, între 7 și 9 mai 1999. Înregistrări aflate în Arhiva Digitală Radio România.

Cuvântul de întâmpinare rostit de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, la Aeroportul Băneasa, cu ocazia sosirii în România a Sanctității Sale, Papa Ioan Paul II, București, 7 mai 1999: Vă primim cu inima deschisă și cu gândul bun în numele ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor Bisericii noastre și vă îmbrățișăm cu îmbrățișarea frățească a lui Hristos Iisus, cu speranța și rugăciunea că Dumnezeul iubirii și al păcii va fi cu noi în aceste zile de lucrare sfântă.


Cuvântarea rostită de Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, la sosirea în România, la Aeroportul Băneasa, București, 7 mai 1999 : Românie, țară punte între Orient și Occident, punct de răscruce între Europa Centrală și cea Orientală, Românie, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și al Preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Hristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace.
Dumnezeu să te ocrotească și să te binecuvânteze mereu!




Cuvântul de bun venit adresat de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, la Catedrala Patriarhală, Suveranului Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, București, 7 mai 1999: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim.



Cuvântul rostit de Suveranul Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, la Catedrala Patriarhală, București, 7 mai 1999: În condițiile istorice tragice, trecute și mai recente, românii au păzit cu curaj darul credinței creștine, rezistând unor violente persecuții și insidioase propuneri de a-și trăi viața fără Dumnezeu. 




Omilia Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea la divina Liturghie greco-catolică din Catedrala Sfântului Iosif, București, 8 mai 1999: Am venit în aceste zile să aduc omagiu poporului român, care în istorie este semn al iradierii civilizației romane în această parte a Europei, unde i-a perpetuat amintirea, limba și cultura. […].
Astăzi sunt aici pentru a vă aduce omagiu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice, care mărturisiți de trei secole, prin sacrificii uneori nemaiauzite, credința voastră în unitate.
Vin la voi pentru a da glas recunoștinței Bisericii Catolice și nu doar a ei: întregului univers creștin, tuturor oamenilor de bunăvoință voi le-ați oferit mărturia adevărului care îi face liberi.



Cuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, rostită la celebrarea Sfintei Liturghii Ortodoxe din Piața Unirii, în prezența Sanctității Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, București, 9 mai 1999: În pragul celui de al treilea mileniu, mesajul Bisericii adresat lumii nu poate fi altul decât acesta: Hristos Cel Înviat împărtășește lumii prin Biserică dobândirea vieții celei adevărate.


Discursul Sanctitității Sale, Papa Ioan Paul al II-lea după Sfânta Liturghie din Piața Unirii celebrată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist și Sfântul Sinod, București, 9 mai 1999: Marele Jubileu al anului 2000 obligă creștinii să privească spre viitor mai conștienți de provocările pe care le ridică noul mileniu.


Discursul Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la ceremonia de rămas bun, București, 9 mai 1999: Nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare, periculoase ale consumismului.


Discursul rostit de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist pe Aeroporul Băneasa, înaintea plecării din România a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, București, 9 mai 1999: Ați sesizat răni care nu s-au vindecat încă, frustări care n-au fost depășite în totalitate.