EVENIMENTE

Cum se naște, la Radio, "Matinalul" făcut de Paul Grigoriu (1998)

Paul Grigoriu (1945-2015). Foto: Arhiva Scrisă a S.R.R.

Paul Grigoriu (n. 6 martie 1945, Bacău - d. 3 aprilie 2015, Buciumeni, Dâmbovița) - jurnalist și scriitor, realizator de emisiuni Radio România. Absolvent al Facultății de Limbi romanice, clasice și orientale - Universitatea București (secția franceză-spaniolă), Paul Grigoriu a marcat prin prestația sa inspirată perioada postdecembristă a istoriei radioului românesc. Din 1969 a lucrat la Radio România, Redacția emisiunilor pentru străinătate (REPS), secția franceză. Redactor-șef al Programului III (Radio România Tineret) și, din 1992, director general adjunct al Radiodifuziunii Române. Între octombrie 1994 - septembrie 1995 a fost director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. Director general adjunct (șef al canalelor naționale) până în anul 2002. Cariera jurnalistică a lui Paul Grigoriu a fost marcată de prestațiile estivale de la Radio Vacanța - până în 1989 - și de radioprograme precum "Noapte albastră", "Matinal" și "Sfertul academic".

Emisiunea "Matinal" a fost realizată de Paul Grigoriu între februarie 1990 și noiembrie 2002 la Radio România Actualități, la propunerea lui Eugen Preda. Despre "bucătăria" și pregătirea minuțioasă a acestui program făcut de corespondenți, de invitați, de echipa tehnică și de un animator, despre rigoarea documentării, despre actualitatea informațiilor, dar și despre hotărârea de a difuza exclusiv muzică românească, vă propunem să-l ascultați pe Paul Grigoriu în dialog cu Anca Bărbulescu, în emisiunea "Cum vă place" din 29 decembrie 1998 (Arhiva Radio România, 6/116763).

Paul Grigoriu întrebat, în aceeași emisiune, despre cum crede că va arăta Radio România în anul 2000, a răspuns: Cred că vom rămâne, în continuare, primii în inimile oamenilor, vom rămâne primii din punctul de vedere al credibilității și sper să rămânem primii și ca structură umanăVă oferim întreaga secvență audio:

Emisiunea "Cum vă place", realizată de Anca Bărbulescu, din care am selectat fragmentele sonore, dar și alte înregistrări cu Paul Grigoriu, le găsiți în secțiunea Personalități a site-ului nostru.