EVENIMENTE

La 100 de ani de la Unirea Principatelor Române, Maria Tănase înregistrează "Hora Unirii" la Radio (1959)

Maria Tănase. Foto: Arhiva Scrisă S.R.R.

După douăzeci de ani de la debutul radiofonic cu un program muzical difuzat în direct, în 20 februarie 1938, în emisiunea "Ora satului", Maria Tănase înregistrează la Radio, pe bandă magnetică, "Hora Unirii", care va fi transmisă în 24 Ianuarie 1959, când se aniversau 100 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Vă invităm să ascultați "Hora Unirii", compoziție de Alexandru Flechtenmacher, pe versuri de Vasile Alecsandri, în interpretarea Mariei Tănase, susținută de Orchestra Populară Radio, dirijată de Victor Predescu. Înregistrarea a fost inclusă în Fonoteca de Aur Radio România, cu indicativul Aur 56 și transpusă în format digital (FM-A-68).

Colaborator de prestigiu al Radioului românesc, timp de mai bine de patruzeci de ani, istoricul Constantin C. Giurescu spunea la 24 Ianuarie 1940: sărbătoarea de azi […] rezumă dezvoltarea întregii noastre istorii contemporane, sintetizează luptele și suferințele a rânduri de oameni și e, în același timp, îndreptar luminos pentru viitor.

Treizeci de ani mai târziu, în epoca benzii de magnetofon, revenit la microfonul Radiodifuziunii, profesorul Constantin C. Giurescu reia tema Unirii Principatelor Române, în prefața la "Memoria pământului românesc", emisiune radiofonică al cărei colaborator prestigios a fost mai bine de un deceniu. Înregistrare din 23 ianuarie 1973, inclusă în Fonoteca de Aur Radio România (AUR ZW 293), poate fi reascultată aici.

Vă invităm să parcurgeți conferințe având ca subiect trecutul poporului și al țării noastre, ținute la microfonul "Universității Radio" de elita intelectuală românească, în secțiunea Arhiva scrisă. Emisiuni 1928-1947 și să ascultați versuri dedicate Unirii, în emisiunea "Moment poetic" din 1968, interpretate de actorul Constantin Codrescu.