PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ȘI MAREA UNIRE ÎN DOCUMENTE RADIOFONICE | EMISIUNI

”București, istorii scrise și nescrise”. Discursul rostit de Victor Iamandi la dezvelirea statuii lui Mihail Kogălniceanu (1936)

Înregistrare Electrecord, pe discuri, realizată în data de 1 iulie 1936, oferită Societății Române de Radiodifuziune de către Adina Arsenescu, fiica lui Victor Iamandi (15 februarie 1891 - 26 noiembrie 1940). Document sonor difuzat în emisiunea "București, istorii scrise și nescrise", din 19 ianuarie 1998,  realizator: Victoria Dragu-Dimitriu.

”Printr-un adevărat miracol s-a păstrat înregistrarea discursului oficial rostit la dezvelirea statuii de ministrul Artelor, Victor Iamandi. Cele 15 minute de strălucită oratorie pe care le veți asculta astăzi sunt nu numai o admirabilă portretizare a lui Mihail Kogălniceanu - sărbătorească, dar nu festivistă, ci lucidă și realistă și nu alcătuită din clișeele convenționale ale ocaziilor oficiale. Textul pe care îl veți asculta este ilustrativ din acest motiv pentru autorul său, omul politic Victor Iamandi, ucis mișelește de legionari patru ani mai târziu, în noiembrie 1940, la Jilava [...]" (fragment din prezentarea pe care realizatoarea Victoria Dragu-Dimitriu a făcut-o acestui document sonor în emisiunea mai sus menționată).

Statuia lui Mihai Kogălniceanu (6 septembrie 1817 - 1 iulie 1891), unul dintre fruntașii politici ai Unirii Principatelor, executată în bronz în anul 1936 de către sculptorul Oscar Han, a fost dezvelită cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la moartea marelui om de stat. 

Durata: 14'47''