PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ȘI MAREA UNIRE ÎN DOCUMENTE RADIOFONICE | EMISIUNI

”Mediateca de istorie”. Documente sonore despre Primul Război Mondial (II)

Emisiune difuzată în data de 5 august 1996. Mărturii: Pan Vizirescu, Emil Diaconescu, Gheorghe Șoimaru, Traian Borcescu, Titus Gârbea. Realizator: Octavian Silivestru. Înregistrări aflate în Arhiva de istorie orală. 

Pan Vizirescu despre intrarea în război împotriva Austro-Ungariei: ”Singurul sentiment și singura idee care ne anima era sentimentul național legat de eliberarea Ardealului. Acest gând era însăși puterea de însuflețire a întregului neam românesc. Ardealul pentru noi era o condiție de existență; nu concepeam că noi suntem un popor liber fără libertatea Ardealului și asta o trăiam molecular tot neamul românesc! [...]” (min. 1'37'').

Luptele de la Oituz evocate de generalul Emil Diaconescu (min. 3'27'') și de ofițerul Gheorghe Șoimaru (min. 6'10''). Ambele înregistrări au fost oferite de Radio Iași.

Amintirile colonelului Traian Borcescu, pe atunci elev de liceu, despre Spitalul Militar din Vaslui (min. 9'10'').

Titus Gârbea relatează discuția pe care a purtat-o cu feldmareșalul Anton Ludwig von Mackensen despre luptele din vara anului 1971, în 1941 (min. 20).

G-ral Dumitru Tăutu Dona despre defilarea ostașilor români pe sub Arcul de Triumf din București, în ziua de 17 octombrie 1922 (min. 26'10'').