PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ȘI MAREA UNIRE ÎN DOCUMENTE RADIOFONICE | MĂRTURII

Onisifor Ghibu despre societatea ardeleană în perioada 1911-1919

Fragment din înregistrarea privată realizată în anul [1972] de către Onisifor Ghibu. Înregistrare donată, în 1993, Arhivei de istorie orală de către Octavian Ghibu (fiul lui Onisifor Ghibu), cu ocazia unui interviu pe care acesta i l-a acordat lui Octavian Silivestru, realizator în cadrul Grupului de Istorie Orală.

Balurile ca examene pe care le dădea publicul românesc despre gradul de civilizație al societății românești; balul de la Sibiu din 1911, primul bal în toată accepțiunea cuvântului, la care au participat și scriitori din Vechiul Regat.

Amintiri despre Lucian Blaga; prima întâlnire cu acesta, la Sibiu, în primăvara anului 1914; debutul lui Lucian Blaga în poezie (min. 3'37'').

Vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Ardeal, la Sibiu, unde au rămas două zile (aprilie 1919); Regina Maria intră în posesia Poemelor luminii  și ține să îl cunoască pe tânărul Blaga; parcursul lui Blaga ca poet și filosof (min. 14'49'').

Intrarea lui Lucian Blaga la Universitatea din Cluj, ca profesor (min. 28'45'').

Onisifor Ghibu (1883-1972) -  pedagog, doctor în filosofie și pedagogie la Jena, militant pentru Unire, demnitar în Consiliul Dirigent, profesor la Universitatea din Cluj, unul dintre fondatorii școlii de pedagogie românești; lucrări privind istoria învățământului, membru corespondent al Academiei Române (1919). Ca mulți alți fruntași ai Marii Unirii, a fost persecutat și încarcerat după instaurarea regimului comunist:  după o primă arestare în 1945, a fost rearestat la 10 decembrie 1956 și condamnat la 2 ani închisoare corecțională. A fost eliberat la 13 ianuarie 1958.