Personalități

BRĂILOIU, Constantin (13 august 1893-20 decembrie 1958)

Constantin Brăiloiu (n. 13 august 1893, București – d. 20 decembrie 1958, Geneva, Elveția) - compozitor, muzicolog, etnograf, profesor universitar, fondator al Arhivei de Folclor a Societății Compozitorilor Români,  Constantin Brăiloiu a fost membru permanent al Comitetului de programe al Societății Române de Radiodifuziune (1930-1943); susține la Radio încă din 1928 ”Cronica muzicală”, fiind și o prezență constantă la microfonul emisiunii ”Universitatea Radio”.

Nuntă în Someș. Strigături. Exemplificare muzicală în cadrul conferinței "Nunta în Someș" din 8 noiembrie 1940, emisiunea "Universitatea Radio". Înregistrare gravată pe disc decelith, transferată pe compact disc pentru antologia Hai la nuntă! Mică enciclopedie a ceremonialului nupțial în documente radiofonice, alcătuită de Ion Moanță (București, Editura Casa Radio, 2003, colecția ”Lada de zestre”). Înregistrare realizată de Constantin Brăiloiu, în 1940; document conservat în Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

Nunta în Someș. Tarostit: ruga de slobozire a miresei rostită de taroste. Exemplificare în cadrul conferinței "Nunta în Someș" din 8 noiembrie 1940, emisiunea "Universitatea Radio". Înregistrare gravată pe disc decelith, transferată pe compact disc pentru antologia Hai la nuntă! Mică enciclopedie a ceremonialului nupțial în documente radiofonice, alcătuită de Ion Moanță (București, Editura Casa Radio, 2003, colecția ”Lada de zestre”). Înregistrare realizată de Constantin Brăiloiu, în 1940; document conservat în Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.


Cântecul miresei - Tu, mireasă, miresucă (voce, două viori, contrabas). Exemplificare în cadrul conferinței "Nunta în Someș" din 8 noiembrie 1940, emisiunea "Universitatea Radio". Înregistrare gravată pe disc decelith, transferată pe compact disc pentru antologia Hai la nuntă! Mică enciclopedie a ceremonialului nupțial în documente radiofonice, alcătuită de Ion Moanță (București, Editura Casa Radio, 2003, colecția ”Lada de zestre”). Înregistrare realizată de Constantin Brăiloiu, în 1940; document conservat în Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.