EMISIUNI A-Z | Fonoteca de Aur

”Fonoteca de Aur”. Vocea lui Ion Minulescu, o înregistrare din 1928, în primă audiție (1974)

Ion Minulescu

Realizator: Iulius Țundrea. Invitat: Ion Stoica. Fonoteca Radio România (ZW 16301).

În prima parte a emisiunii a fost difuzată, în premieră, vocea lui Ion Minulescu, o înregistrare din 3 octombrie 1928: poemele Vizită nocturnă (min. 5'15'') și Romanța Rozinei (min. 6'25''). Vizită nocturnă a fost publicat cu titlul Cu toamna în odaie și cu dedicația: lui Dion Mardan, în volumul Strofe pentru toată lumea, București, Editura "Cultura Națională", 1930.

Înregistrare pe cilindru de fonograf, realizată de lingvistul francez Hubert Pernot (1870-1946) în 3 octombrie 1928, într-o locație asigurată de Facultatea de Litere a Universității din București, în cadrul proiectului de collectes phonographiques de terrain: la Roumanie, 1928 și de editare/multiplicare - în 16 serii de câte 143 de discuri Pathé, - a documentelor sonore colecționate pentru a fi tezaurizate de Le Musée de la Parole et du Geste al Institutului de Fonetică al Universității din Paris, de Laboratorul de Fonotecă Experimentală al Facultății bucureștene, Arhiva Fonografică a Ministerului Cultelor și Artelor din România ș.a.; cinci exemplare ale discurilor cu imprimarea versurilor rostite de Minulescu (nr. 37) - asemenea seriilor întregii colecții inițiate de profesorul Pernot în strânsă colaborare cu savantul N. Iorga - se păstrează actualmente la Biblioteca Națională a Franței (cf. Constantin Eretescu: Mission en Roumanie. Culegerea de folclor românesc a lui Hubert Pernot, 1928, București, Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2009, pp. XI-XXI, 238, 286).

Ion Stoica, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare din București, cel care a descoperit discul cu vocea lui Ion Minulescu la Muzeul Cuvântului din Paris, vorbește despre această înregistrare (min. 2'28").

Partea a doua a emisiunii este dedicată scriitorului și publicistului Tudor Teodorescu-Braniște, unul dintre primii colaboratori ai Radioului. Într-o înregistrare din 1967, Emisiuni de altădată, Tudor Teodorescu-Braniște a evocat peisajul emisiunilor radiofonice de la începuturile Societății Române de Radiodifuziune, precum și pe Vasile Voiculescu și pe ceilalți colaboratori de marcă de atunci (min. 15'57"). Înregistrarea a fost difuzată prima dată în emisiunea "Prietenii mei scriitori", 21 martie 1968, realizatoare: Ileana Corbea.

Durată: 20'02"