Știință

Horia Hulubei - Cuvântare la Ședința plenară a Conferinței generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (1957)

Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România (inv. 233).

Horia Hulubei (n. 15 noiembrie 1896, Iași - d. 22 noiembrie 1972) - fizician român, pionier al "generației de aur" a cercetării nucleare românești, membru al Academiei Român. În 1948, a înființat și a organizat Institutul de Fizică din București, ulterior Institutul de Fizică Atomică Măgurele, al cărui director a fost (1956-1968).

În Războiul de Reîntregire, Horia Hulubei a luat parte la luptele de la Nămoloasa, Băltărețul și Mărășești din vara anului 1917. În emisiunea "Prim-plan", realizată de Manase Radnev, în anul 1969, Horia Hulubei mărturisea: "Războiul din 1914 m-a mobilizat în primul an de învățământ. Când m-am dus pe front, am plecat în desagă, în raniță, cu primul curs pe care-l audiasem la Universitatea din București, cel al profesorului Nicolae Costăchescu, elevul lui Poni, care era profesor de Chimie minerală; și l-am purtat în desaga aceasta pe toate părțile globului, până în Anglia și Franța, unde m-a dus războiul. Asta pentru că îmi era dragă această meserie."