Lars Vogt - In Memoriam (8 septembrie 1970 - 5 septembrie 2022)

În 5 septembrie 2022, înainte de a împlini 52 de ani, se stingea o altă personalitate a universului sonor - Lars Vogt. "În muzică există ceva care te transpune într-o altă lume unde uiți totul", așa mărturisea artistul… o lume în care a strălucit cu siguranță și prin care și-a relevat parte din valențele sale înclinate spre sensibilitate și căldură sufletească.

Lars Vogt a fost… primul pianist cu titlul de artist în rezidență al Filarmonicii din Berlin, dirijor, profesor la Musikhochschule din Hanovra, director muzical al Orchestrei de cameră din Paris și al Ansamblului "Royal Northern Sinfonia" și coordonator al unui Festival de muzică de cameră "Spanunngen" din Heimbach...


Cariera internațională

În 1990, apărea o nouă stea a pianisticii la prestigiosul Concurs Internațional de la Leeds, care confirma în anii următori, 1992-1996, atât prin evoluțiile sale live, dar și prin înregistrările realizate în colaborare cu Orchestra Simfonică a Orașului Birmingham, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Sir Simon Rattle.

Până în 2015, Lars Vogt și-a construit o carieră pianistică de succes în întreaga lume. Anul 2015, poate fi considerat unul de vârf, deoarece a fost invitat la toate marile festivaluri: BBC Proms, Salzburg, New York și București, la Festivalul Internațional "George Enescu" (unde la Sala Palatului, a încântat în îndrăgitul opus semnat de Edvard Grieg împreună cu Orchestra Simfonică din Londra dirijată de Ion Marin).

Din 2013-2014, Lars Vogt s-a apropiat cu aceeași măiestrie și de arta dirijorală. În această dublă ipostază (pianist-dirijor) s-a aflat în compania unor ansambluri de prestigiu, precum Orchestra de cameră din Zurich, Arte del Mondo, Orchestra de cameră din Koln și Royal Northern Sinfonia. Tot din această perioadă, Lars Vogt a devenit din ce în ce mai implicat în diverse proiecte dedicate muzicii de cameră, fiind partenerul unor alți mari artiști, printre care s-au numărat Ian Bostridge, Christian și Tanja Tetzlaff.

Pe lângă cariera sa concertistică, Lars Vogt a fost și un pedagog împătimit și entuziast, preocupat de educarea tinerilor. De aceea, în 2005, a înființat "Rhapsody în School" - un proiect educativ, apreciat și cunoscut în toată Germania.

Mărturii ale valențelor sale tehnice și expresive stau și cele peste 40 de albume cu partituri concertistice sau camerale alese din repertoriul clasic, romantic, dar și de secol XX.


Distincții

Între anii 2004-2021, Lars Vogt, a primit diverse distincții, ca o recunoaștere a meritelor sale artistice excepționale: Brahms-Preis, Echo Klassik, Kulturpreis der Sparkassen-Kulturstiftung Rheinland, Würth Prize of Jeunesses Musicales din Germania, Opus Klassik și a fost nominalizat la Premiile Grammy.


Omagiu

Prin intermediul Uniunii Europene de Radio și Radio România Muzical participă la evocarea acestui mare artist german - Lars Vogt - prin câteva episoade înscrise în cadrul emisiunii "Concerte de 5 stele". Astfel, veți avea ocazia de a-l reasculta în pagini semnate de doi dintre compozitorii săi preferați, cu care a avut o legătură deosebită încă de la începutul carierei sale - Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms.

Poate prin sonoritățile abordate ne vom aduce aminte de câteva dintre gândurile sale prin care își dorea ca prin artă "oamenii să își depășească limitele de exprimare și, în mod ideal, să se bucure de căutarea în profunzime a vieții".

Așadar, "In Memoriam - Lars Vogt", la Radio România Muzical, de luni până vineri, între 3 și 7 octombrie 2022, la Concerte de 5 stele. Realizator Ana Voinescu.

Octavia Galescu