EMISIUNI A-Z | Matineu literar

Matineu literar. 50 de ani de la apariția revistei ”Sburătorul” (1919)

E. Lovinescu (1881-1943). Foto: MNLR

Emisiune dedicată sărbătoririi a 50 de ani de la înființarea revistei "Sburătorul" condusă de Eugen Lovinescu.

Participă: Eugen Simion, Victor Eftimiu, Sanda Movilă, Lucia Demetrius, Șerban Cioculescu, Vladimir Streinu, Mihai Steriade.

Realizatori: Nicolae Florescu, Dionisie Șincan.

Însemnări privind programul, profilul și orientarea revistei semnate de Eugen Simion și Dionisie Șincan (de la min. 0,50-6,30).

Victor Eftimiu: "La începutul cunoștinței noastre, prin 1908, Lovinescu era un bărbat tânăr, elegant, cu talia suplă, cu ochii frumoși, cu părul deja cărunt…" (de la min. 6,30-9,57).

Sanda Movilă: "O călătorie în trecut e întotdeauna tulburătoare; timpul - sită deasă -, cerne și aruncă tot ceea ce a fost neplăcut, rămânând numai nostalgia cu un parfum de poezie…" (de la 10,15-13,55).

Lucia Demetrius: "Pentru mulți oameni din generația mea, pentru alții mai vârstnici și pentru unii mai tineri, a frecventa cenaclul "Sburătorul" însemna a avea dreptul să te socotești puțin scriitor, a avea o confirmare că nu e numai vorba de o năzuință de a ta, de o închipuire, ci de o realitate" (de la min. 14,12-16,32).

Vladimir Streinu: Sunt sigur din momentul acesta că tot ceea ce voi putea face până la sfârșitul carierei mele de critic literar se va întemeia, chiar dacă nu se va vedea dintr-o dată, pe fundamentele așternute în conștiința mea de îndoitul exemplu al vieții și carierei lui E. Lovinescu" (de la 16,45-18,45).

Șerban Cioculescu și Mihai Steriade (de la min.18,50-21,58). Șerban Cioculescu despre participarea la cenaclu: "Când l-am frecventat întâia oară, în vara anului 1923, ocupa într-un imobil, ulterior demolat, din strada Câmpineanu, un spațiu neîncăpător. Biroul-salon literar era duminica ticsit, scriitorii stând unii pe scaune strâns alăturate, alții în picioare, iar scriitoarele înghesuite pe un divan". Mihai Steriade: "Lumea era înțesată, ritualul acestor întruniri era întotdeauna rigid".

Vă invităm să ascultați întreaga emisiune "Matineu literar", înregistrată pe bandă magnetică (6/ XW 11329) și difuzată în 19 aprilie 1969. Emisiunea a fost inclusă în 1979 în Fonoteca de Aur (AUR ZW 248):