EMISIUNI A-Z | Miorița. Emisiune de folclor românesc

Nunta în Someș. Culegere de Constantin Brăiloiu (1940)

Constantin Brăiloiu. Foto: Arhiva Scrisă Radio România

Constantin Brăiloiu (n. 13 august 1893, București - d. 20 decembrie 1958, Geneva, Elveția) - compozitor, muzicolog, etnograf, profesor universitar, fondator al Arhivei de Folclor a Societății Compozitorilor Români, Constantin Brăiloiu a fost membru permanent al Comitetului de programe al Societății Române de Radiodifuziune (1930-1943); susține la Radio încă din 1928 "Cronica muzicală", fiind și o prezență constantă la microfonul emisiunii "Universitatea Radio".

Povestim despre lucruri depărtate, atât de depărtate azi, încât celui ce vă vorbește parcă nu-i vine a crede că a poposit cândva în casele oamenilor de acolo, că și-a așezat fonograful pe mesele lor, că a împărțit cu ei pâinea și slănina. Ne mutăm cu gândul dincolo mult de Valea Mureșului de Sus, dincolo de a Someșului de Mijloc, într-un ținut a cărui așezare o cunoaștem cu toții se învecinează la răsărit cu Năsăudul, la miazăzi cu Clujul, la apus cu Sătmarul și Sălajul, la miazănoapte cu Maramureșul. (Fragment din Nunta în Someș, conferință susținută de Constantin Brăiloiu la Radio București, în 8 noiembrie 1940, în cadrul emisiunii "Universitatea Radio").

Conferința Nunta în Someș a fost inclusă, un an mai târziu, în "Publicațiile Arhivei de Folklor", XII, București, Societatea Compozitorilor Români, 1941.

La Radio, ilustrația muzicală a conferinței a fost realizată cu piese folclorice culese de Constantin Brăiloiu. Așa cum remarca Ion Moanță, cercetător și realizator al emisiuni "Miorița":

Nunta în Someș se constituie drept o sinteză a rodnicelor cercetări întreprinse în această zonă de Constantin Brăiloiu, după cum o atestă numeroasele înregistrări pe cilindri de fonograf și discuri de patefon, informații, notații muzicale și literare, fișe de observație directe, toate aflate în Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor al Academiei Române.

Vă invităm să ascultați exemplificările muzicale din cadrul conferinței Nunta în Someș, înregistrări realizate de savantul român și transpuse pe plăci de patefon, actualizate tehnic pentru iubitorii de folclor:

Strigături

Tarostit: ruga de slobozire a miresei rostită de taroste

Cântecul miresei: Tu, mireasă, miresucă (voce, două viori, contrabas)

Joc: Someșana - strigături

Tarostit: ruga de slobozire a miresei rostită de drușcă

De strigat (voce, două viori, contrabas)

Doină cu noduri - de jele

Strigături

Horea miresei

Joc (strigături)

Înregistrare gravată pe disc decelith, transferată pe compact disc pentru antologia Hai la nuntă! Mică enciclopedie a ceremonialului nupțial în documente radiofonice, alcătuită de Ion Moanță (București, Editura Casa Radio, 2003, colecția "Lada de zestre").

Textul conferinței "Nunta în Someș" rostit de Constantin Brăiloiu este conservat în Arhiva Scrisă Radio România (Arhiva S.R.R., dosar nr. 7/ 1940, 17 file dactilo) și poate fi consultat aici.