Sergiu Celibidache - Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio de luni, 15 august

Pe 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, vedea lumina zilei unul dintre cei mai renumiti dirijori ai lumii: Sergiu Celibidache.

La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași. La vârsta de 4 ani, Sergiu Celibidache începe sa cânte la pian. La vârsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatăl sau, Demostene, un influent ofițer de cavalerie si prefect al regiunii, care prevăzuse pentru fiul său, inzestrat cu o inteligență iesită din comun, o carieră politică. Însă Sergiu Celibidache vroia cu orice preț să devină muzician. În cele din urmă, Celibidache părăsește casa parintească pentru totdeauna. A studiat matematica, filozofia și muzica în Iași, iar după despățirea de familia sa și-a continuat studiile la București, câștigându-și existența ca pianist corepetitor la o școală de dans.

De îndată ce a absolvit stagiul militar (1935), Sergiu Celibidache s-a mutat la Paris și a continuat studiile. Într-una din zile, ascultând la radio un cvartet de coarde de Heinz Tiessen a fost într-atât de entuziasmat încât a compus propriul cvartet de coarde, pe care i l-a și trimis lui Tiessen. Profesorul de la Facultatea de Muzică din Berlin a remarcat potențialul muzical deosebit al lui Celibidache si l-a invitat acolo. Acest lucru s-a și întâmplat – Celibidache a învățat în scurt timp limba germană, urmând apoi să se înscrie, în Berlin, la Facultatea de Muzică a Universitatii Friedrich-Wilhelm.

Este primul capitol din povestea vieții și carierei marelui maestru de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc, în 14 august, 20 de ani. Sergiu Celibidache este luni, 15 august, Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio, pe care vă invit să o ascultați la Radio România Muzical de ora 10.30 și, în reluare, de la 17.05.

Andreea Chiselev