Soprana Irina Iordăchescu într-un concert cu dublă semnificație - Scena europeană, 7 iulie 2015

Vă invităm să urmăriți concertul desfășurat pe data de 27 noiembrie 2014 de la Sala "Kolarac" din Belgrad, care a avut o dublă semnificație, dedicat fiind celor 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, dar și aniversării a 150 de ani de la nașterea compozitorului Richard Strauss.

Concertul a avut-o, în ipostază solistică, pe binecunoscuta soprană din România - Irina Iordăchescu, secondată de  Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Sârbe și de dirijorul Bojan Suđiæ, considerat unul dintre străluciții reprezentanți ai școlii de dirijat din Serbia.

Bojan Suđiæ a debutat la 19 ani și s-a lansat în 1989, când a câștigat Premiul I la Competiția dedicată tinerilor muzicieni de la Zagreb. Din 2000, a devenit dirijor permanent al Orchestrei Operei Regale din Stockholm, unde a prezentat peste 150 de opere și balete. De asemenea, a fost invitat la pupitrul unor importante ansambluri (simfonice și lirice) din Europa. În prezent, este dirijor permanent și director artistic al ansamblurilor Radioteleviziunii Sârbe, dirijor al Filarmonicii din Belgrad, dirijor și director al Teatrului Național de Operă și balet din același oraș, dar și profesor la Facultatea de Muzică și Arte din Belgrad.

În prima parte a programului din data de 27 noiembrie 2014, Bojan Suđiæ, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Sârbe, a prezentat Poemul simfonic op. 20 "Don Juan", urmat de ciclul "Ultimele patru lieduri" de Richard Strauss.

Solista serii, soprana Irina Iordăchescu, este deținătoare a numeroase distincții naționale și internaționale, cum ar fi cele obținute la concursurile "Mihail Jora", "Ionel Perlea", "Silvia Geszty" -Spania, "Maria Callas" -Grecia și IVC s'Hertogenbosch - Olanda - premiul al treilea, "Viotti" - Premiul "Cesare Bardelli"; "Vincenzo Bellini" și "Alfredo Giacomotti"- Italia - premiul al II-lea. Artista s-a remarcat atât în țară, dar și în străinătate printr-un repertoriu liric variat, fiind specializată în abordarea partiturilor semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini și Giuseppe Verdi. În același timp, a abordat cu aceeași pasiune și repertoriul vocal-simfonic, în care un loc aparte îl ocupă lucrările semnate de Richard Strauss. Printre acestea se numără și "Ultimele patru lieduri" - o altă iubire mare a artistei noastre - pe care le prezintă adesea.

A urmat o partitură de Ralph Vaughan Williams: Simfonia a III-a "Pastorala" compusă între anii 1921-1922, în memoria victimelor Primului Război Mondial, dar și ca un omagiu adus păcii. Cele patru mișcări sunt lente, iar în ultima, compozitorul a introdus și vocea. O lucrare interesantă în care rolul acordat sopranei a fost interpretat pentru prima dată în cariera sa de Irina Iordăchescu, împreună cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Sârbe dirijată de Bojan Suđiæ.

Așadar, sonorități speciale pe care aveți posibilitatea să le audiați numai la Radio România Muzical, în data de 7 iulie 2015, începând cu ora 21.00.

Octavia Galescu