EVENIMENTE

95 de ani de la prima emisiune oficială a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (1928)

Primul sediu al Societății de Difuziune Radiotelefonică din România

În 19 iunie 1928, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România - declarată constituită prin Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 2915 din 22 decembrie 1927 -, reprezentată prin profesor Dragomir Hurmuzescu, comandor Cezar Boerescu și inginer George Cârnu Munteanu, achiziționează imobilul din Str. G-ral Berhelot nr. 60, fost nr. 58 și 60, fost Str. Lueger nr. 58 și 60 și fost Str. Fântânii nr. 58-60. Potrivit actului de vânzare-cumpărare, acesta era format din: corpul principal având parter, etaj, subsol, pod și terasă și un corp având camera de locuit la parter, garaj și șopron și a costat 7.000.000 lei.

Imobilul se învecina la sud cu Str. G-ral Berhelot cu nr. 60, la nord cu proprietățile moștenitorilor Dobrescu și Institutul Sf. Iosif, la est cu Institutul Sf. Iosif și la vest cu moștenitorii Dobrescu.

Aici, au fost instalate birourile administrației, s-au amenajat două studiouri cu camere de control (unul pentru muzică, altul pentru conferințe), săli de așteptare.

Domnica Păun Ghițescu, șefă a secretariatului general al SRR (1931-1935), într-un interviu realizat în 1994 de Silvia Iliescu, rememorează:

Firma Marconi a împrumutat Societății un post mic de radiodifuziune provizoriu de 400 W, cu care, la 1 Noiembrie 1928, Societatea a început emisiunile radiofonice, în mod regulat, în fiecare zi, de la orele 17-24, cu o întrerupere de două ore, între 19-21, după un program adoptat de comitetul de programe al societății noastre." (Raportul de funcționare a Societatății de Difuziune Radiotelefonică din România către Consiliul Superior de Control și Îndrumare, din noiembrie 1928, conservat în Arhiva Scrisă a SRR, dosar nr. 3/1928).

Se emite din sediul Societății din Strada General Berthelot nr. 60 cu un emițător de 400 W, pe o lungime de undă de 401,6 m.

Emisiunea a cuprins, printre altele, un cuvânt de deschidere rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu, poezia Un suflet nou de Horia Furtună, buletin de știri, informații meteorologice, muzică, prima conferință difuzată la radio, intitulată Poezia populară română de Horia Furtună." (cf. Eugen Denize, Istoria Societății Române de Radiodifuziune, Buc., Societatea Română de Radiodifuziune, 1998, vol. I, partea I, pag. 311).

Vă invităm să parcurgeți programul primei emisiuni oficiale, difuzată joi, 1 noiembrie 1928, între orele 17-24; manuscrisul este păstrat în deschiderea dosarului nr.1/1928 din Arhiva Scrisă a S.R.R. (1 filă dactilo). Documentul comunicat presei (publicat în "Revista Radio" din 28 octombrie 1928 și ziarul "Universul" din 2 noiembrie 1928) este disponibil aici.

Transcriem, mai jos, un fragment din Cuvântul profesorului Dragomir Hurmuzescu, președinte al Consiliului de Administrație, la inaugurarea postului, rostit după semnalul "Alo! Alo! Aici Radio București!", publicat în Radio și Radiofonia nr. 7, din 1928 (cf. Victor Crăciun, Manuscrise și voci, Editura Eminescu, București, 1977):

Către prietenii și proteguitorii Radiofoniei adresez aceste cuvinte, astăzi, când începem seria emisiunilor, cu un mic post provizoriu. Deocamdată difuziunea programelor noastre nu va trece dincolo de cerul hotarelor țării. Dar peste câteva luni vom avea postul cel mare, undele lui vor străbate armonios în cerul european, proclamând și gândul nostru de pace și bună înțelegere către o mai înaintată cultură și civilizație.

Vă invităm să descoperiți evenimente și figuri exemplare care au edificat istoria Radioului Românesc, aici.