EVENIMENTE

Aniversare Ana Blandiana (n. 25 martie 1942, Timișoara)

Ana Blandiana - Gala Premiilor Radio România Cultural (18 martie 2019)


Ana Blandiana (n. 25 martie 1942, Timișoara) - pseudonimul literar al Otiliei Valeria Coman. Poetă, eseistă și luptătoare pentru libertate civică. Fondator și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie "Stéphane Mallarmé" și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Ana Blandiana, Martorii. Poem publicat în volumul Arhitectura valurilor (București, Editura Cartea Românească, 1990). Difuzat în emisiunea "Poezie românească" din 27 ianuarie 1991 (6/94011), redactor: Dan Verona. Publicat în audiobook-ul  Este liberă floarea? Poeme rostite la Radio (1965-2017), un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive (București, Editura Casa Radio, 2017).

Mai vinovați decât cei priviți/ Sunt doar cei ce privesc,/ Martorul care nu împiedică crima,/ Atent s-o descrie,/ Scuzându-se „Nu pot să fac/ Două lucruri în același timp",/ Sau „Portretul victimei, îngeresc,/ E mai important decât viața ei/ Pământească"./ Vinovați nu pot să fie/ Doar unul, doar doi sau doar trei,/ Când armate de martori privesc/ Și așteaptă să se sfârșească,/ De bătrânețe să moară călăul,/ Și victima, a doua oară, de uitare,/ Să se sfârșească de la sine răul/ Cum se sfârșește pur și simplu un tunel. ../ Stăm suspendați/ De propria-ne-ntrebare/ Ca de-o spânzurătoare/ Un drapel./ ,,În van, răspunde timpul, așteptați:/ La judecata marilor coșmare/ Și martorii sunt vinovați".



Puteți asculta alte înregistrări cu poeta Ana Blandiana, în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro