EMISIUNI A-Z | Convorbirile de joi

”Convorbirile de joi”. Alexandru Rosetti. Prima ediție a emisiunii (1969)

Alexandru Rosetti

Interviu cu Alexandru Rosetti. Realizator: Ion Drăgănoiu. Fonoteca Radio România (XW 11586).

Prima ediție a emisiunii "Convorbirile de joi". 

Ion Drăgănoiu prezintă prefața-program a emisiunii (min. 0'33").

Alexandru Rosetti vorbește despre: decizia de a deveni filolog (min. 2'36"); Istoria limbii române (min. 4'02"); colegii din perioada studiilor de la Paris (min. 5'57"); activitatea sa de editor la Editura Cultura Națională, apoi la Fundația pentru Literatură și Artă "Regele Carol II", unde a activat timp de 20 de ani (min. 6'44"); activitatea sa de scriitor (min. 12'11").

Durată: 15'26"

Despre emisiune: Emisiune-interviu care și-a propus să creioneze profiluri de creatori contemporani.

Aceasta "[…]a fost una dintre cele mai prețuite, în epocă, emisiuni de interviuri culturale, Ion Drăgănoiu reușind să coaguleze - într-un moment de vizibilă deschidere politică a țării - imaginea unei spiritualități dornice să-și recupereze tradițiile întrerupte de cele două decenii de reprimare partinică dejistă. Invitații săi au sprijinit tendințele moderatorului de a se angaja într-un dialog lipsit de poncife, exprimând gândirea liberă a unor generații care aveau - din nefericire - să se afle din nou, după 1971, sub ghilotina ideologică." (cf. Titus Vîjeu, Scripta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio, București, Editura Casa Radio, 2005).

"De ce «Convorbile de joi» și nu de marți sau de miercuri? Și mai cu seamă, ce sunt aceste convorbiri? Fără îndoială nu e o parafrază la cunoscutul serial al lui Sainte-Beuve, ci încercarea de a vă oferi în fiecare săptămână o deschidere inedită spre universul creației. Scriitori, filozofi, istorici, regizori vor fi, rând pe rând, invitații noștri de joi. Așezând sub semnul ideilor aceste discuții în fața microfonului, sperăm să transformăm arbitrariul calendaristic într-o plăcută habitudine a ascultătorilor noștri. Primul nostru invitat - Alexandru Rosetti." (Ion Drăgănoiu, "Radio TV. Programul emisiunilor de radio și televiziune", 25-31 mai 1969).