EVENIMENTE

Corneliu Coposu: "Maniu îmi apare ca omul cu cea mai profundă înțelegere a dimensiunii spirituale și morale a poporului român" (1993)

Corneliu Coposu (1914-1995)

În "Universitatea Radio" din 17 mai 2000, în preajma comemorării a 86 de ani de la naștere, realizatorul Dan Manolache aduce un omagiu lui Corneliu Coposu, integrând în emisiune un interviu-eveniment acordat de liderul țărănist Postului Radio România în 1993, în care acesta a vorbit despre mentorul său Iuliu Maniu și despre istoria contemporană a României.

Dan Manolache face un portret al lui Corneliu Coposu, politician român, lider al opoziției post-decembriste, născut în 20 mai 1914, în comuna Bobota, comitatul Sălaj, într-o familie de preoți greco-catolici, patrioți transilvăneni. Vă invităm să-l ascultați pe Dan Manolache, care a selectat "câteva date dintr-o biografie impresionantă":

Vă invităm să ascultați fragmente din emisiune.

Iuliu Maniu a fost cel mai strălucit bărbat de stat al României din perioada interbelică și de la începutul ocupației sovietice:

La invitația lui Dan Manolache, Corneliu Coposu evocă momentele importante ale biografiei politice ale liderului țărănist Iuliu Maniu, începând cu pregătirea și înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia:

Activitatea politică a lui Iuliu Maniu în timpul guvernărilor național-țărăniste s-a desfășurat în condiții de înaltă ținută morală și de luptă împotriva corupției. Ascultați-l pe Corneliu Coposu:

După anii de război și instaurarea regimului comunist, Iuliu Maniu este arestat și condamnat. Înainte de a lua drumul temnițelor comuniste, la Malmaison, un comisar de siguranță, devotat liderului țărănist, îi prilejuiește lui Corneliu Coposu o întâlnire de un sfert de ceas cu mentorul său, în noaptea de 23 octombrie 1947:

Emisiunea integrală din care am selectat fragmentele de mai sus, realizată de Dan Manolache și difuzată în 17 mai 2000, este disponibilă aici.

Dan Manolache este creator de emisiuni la Radio România din anul 1990. A realizat peste o mie de emisiuni de istorie și sute de emisiuni de știință.

A fost coordonator al Colectivului Știință (1991-1994), șef de Secție al Redacției Știință-Învațământ-Educație (1994-1996), redactor-șef adjunct al Redacției Literatură-Artă-Știință (1996-2001), redactor-șef al Redacției Știință (2001-2004), redactor-șef adjunct al secției "Educație Permanentă" (2004-2005).

A creat programele: "Planeta Radio-Pagini de Istorie", "Sensurile și Contrasensurile Democrației", co-moderator al fluxului de emisiuni "Știința în cuvinte potrivite", toate difuzate la Radio România Cultural. Realizator al emisiunilor "Universitatea Radio"și "Idei în nocturnă" la Radio România Cultural.

Academia Română i-a conferit Diploma Distincția Culturală pentru "reflectarea activității științifice a Academiei Române și a instituțiilor sale de cercetare".