EVENIMENTE

”D-na Maria Tănase, cântăreață care s-a remarcat la microfonul românesc”. Debutul radiofonic din 20 februarie 1938

Coperta revistei Radio-Adevărul, anul XI, nr. 499, 10 aprilie 1938

La 20 februarie 1938, Maria Tănase a cântat pentru prima oară în direct la emisiunea "Ora satului", acompaniată de taraful "Ion Matache" din Argeș.

După o audiție ”probatorie”, la care a participat dirijorul Alfred Alessandrescu, directorul programelor muzicale ale Radiodifuziunii Române, Maria Tănase a fost invitată să debuteze, duminică, 20 februarie 1938, orele 15.15, în emisiunea ”Ora satului”.

Programul revistei ”Radio-Adevărul. Radiodifuziune. Televiziune. Știință pentru toți”, anul XI, nr. 492, 20 februarie 1938, p. 26, consemnează:

ORA SATULUI: 15: Sfaturi pentru gospodari. 15.15. Cântece românești: Maria Tănase (voce) și Taraful Ion Matache: M'am jurat de mii de ori; Șapte săptămâni din post; Ce-i mai dulce ca alvița; Cine iubește și lasă; Geaba mă duc acasă; Mărie și Mărioară; Țigăneasca; Când o fi la moartea mea.”

arh program radio adevarul

Peste ani, Maria Tănase avea să rememoreze ziua de 20 februarie 1938: ”Când am debutat la postul de Radio București, la «Ora satului», am intrat în studio cu răsuflarea tăiată de emoție. Am cântat cântece țărănești, cântece pe care mi le culegeam singură sau le știam de copil. Taraful având primaș pe Ion Matache, cu oamenii lui talentați, un cobzar, un contrabasist, doi braciști și un țambalist m-au acompaniat cu mult pitoresc și culoare”. (Arhiva Maria Tănase, Craiova, pagină manuscris, publicată în Maria Roșca, Maria Tănase, București, Editura Muzicală, 1988)

Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” și Arhiva Radio România păstrează melodii imprimate atât la începutul carierei, cât și în perioada în care ajunsese să stăpânească acel stil personal care l-a făcut pe Harry Brauner să afirme că Maria Tănase înfățișează „nu numai cântecul popular în toată complexitatea lui, dar însăși esența sufletului celui care l-a creat: a sufletului românesc.“

Vă invităm să ascultați unul dintre cântecele interpretate de Maria Tănase la microfonul Radioului în ziua de 20 februarie 1938: Cine iubește și lasă, înregistrare  pe bandă magnetică, f.d., Fonoteca Radio România (X DOC 3802); gravată pe disc Electrecord (EPC 110) în 1957. Acompaniază Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijor Victor Predescu. Cântecul original: Blestem/Târâișul șarpelui, cules de Harry Brauner  în anul 1929 de la Rafirea Husea din Drăguș, jud. Brașov. Versiuni interpretative ale Mariei Tănase se regăsesc pe discuri (Columbia, 1936; Electrecord, 1943, 1956, 1958 - în limba franceză) și în filmul documentar România (Rumanya), coproducție româno-sovietică din 1947.

Puteți asculta și alte înregistrări-document cu Maria Tănase în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro