Muzică tradițională
Fănică Luca - virtuoz al celui mai vechi instrument al tarafului lăutăresc: naiul
Fănică Luca (Iordache Luca Ștefan), naist, virtuoz român care a participat la două expoziții universale (Paris, 1937 și New York, 1939) și a apărut în spectacole muzicale în Franța și Anglia, cu mare succes.
S-a născut în București, în 5 aprilie 1894, în familia muscalagiului Iordache. Învață de mic să cânte la nai și în 1907 este angajat să cânte în taraful vestitului lăutar țambalagiu și cântăreț Lache din Găești, Dâmbovița. În 1910, angajat în orchestra lui Carabulea, face primul turneu în Asia Mică. Cântă în restaurantele bucureștene Suzana, Leul și Cârnatul, Pariziana.
În 1929 își formează propria orchestră, cu care va concerta cu regularitate, la noul post de radio ”Radio București”.
Colaborarea cu Grigoraș Dinicu și cu Maria Tănase la Expoziția de la Paris din 1937 îl va face să se desprindă de "manierismul" lăutăresc: "Succesele doinelor, horelor, sârbelor și Ciocârliei cântate la nai și orchestră, greu le voi uita".
Participant în Primul Război Mondial este decorat cu Serviciul Credincios cu spade, bărbăție și credință, Crucea comemorativă și Medalia Victoria; în anii celui de-Al Doilea Război Mondial va cânta în spitalele de răniți.
În 1951, Fănică Luca devine solist al Orchestrei Barbu Lăutaru.
Profesor la catedra de muzică populară a Liceului de Muzică nr. 1, Fănică Luca își alegea elevii de pe ulițele satelor din Dâmbovița, îi aducea la București și le preda naiul cu pasiune. La clasa lui erau Radu Simion, Damian Luca și Gheorghe Zamfir. I-a format și pe Damian Cârlănaru, Constantin Dobre, Stanciu Simion, Nicolae Pârvu ș.a.
În 25/26 octombrie 1968, Fănică Luca încetează din viață.
Hora boierească și Hora lui Marin Nebunul
Piese de muzică populară românească, interpretate de Orchestra Fănică Luca. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, Electrecord, fața A (SRR RD 88, Studio Electrecord), (EB-248-1, inv. 738).
Doină, Horă și Ciocârlia
muzică populară românească, folclor muzical, Orchestra Fănică Luca, disc de ebonită, Electrecord, 78r/m
Piese de muzică populară românească, interpretate de Orchestra Fănică Luca. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, Electrecord, fața B (SRR RD 89, Studio Electrecord), (EB-248-1, inv. 738).
La casa cu trestioară și Sârba lui Fănică Luca
Piese de muzică populară românească (Muntenia, Moldova), interpretate la nai de Fănică Luca, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță RD 90, fața 1); copie disc de ebonită (cota SRR 402, inv. 517).
Leliță Ioană și Horă
Piese de muzică populară românească (Moldova), interpretate la nai de Fănică Luca, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță RD 91, fața 2); copie disc de ebonită (cota SRR 402, inv. 517).