EVENIMENTE

”Fuga morții” de Paul Celan în traducerea și rostirea poetei Maria Banuș (1999)

Paul Celan (MNLR)

Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel, n. 23 noiembrie 1920, Cernăuți - d. 20 aprilie 1970, Paris) - poet, traducător și eseist de limba germană, evreu originar din România - este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX. Semnează traduceri din autori români, portughezi, ruși, englezi și francezi. Celan a trăit în Austria, România și apoi în Franța.

Maria Banuș, care îl cunoscuse pe poet la București în 1946, traduce două poezii de Paul Celan: Anii de la tine la mine și Cel ce inima-și smulge din piept, care vor fi publicate în revista Secolul 20, nr. 11/ 1963, în cadrul Antologiei de poezie contemporană austriacă.

Cu puțin înainte să împlinească 85 de ani, Maria Banuș este invitată de Redacția Literară a Radiodifuziunii să susțină o sesiune de imprimări în studio - lecturi selective din propria creație, traduceri și pagini de jurnal - în vederea îmbogățirii patrimoniului sonor al Societății.

În cadrul acestor înregistrări inedite, care s-au desfășurat în primele trei luni ale anului 1999, Maria Banuș include poezia Fuga morții de Paul Celan, în traducere proprie, prefațată de câteva note biografice despre autor (6/ AUR ZW 850 V).

Transcriem mai jos conținutul acestui fragment audio:

Paul Celan

Paul Celan e un mare poet german, contemporan, născut la Cernăuți, care, fiind evreu german, a trebuit să se ascundă în timpul prigoanei hitleriste. Părinții lui au fost deportați și au pierit în deportare, el a scăpat cu viață, marcat, desigur, profund, până la sfârșitul vieții. A trăit imediat după război, câțiva ani fericiți, poate cei mai fericiți din scurta lui viață, la București, apoi, o vreme, scurtă vreme, Austria, Germania. S-a stabilit în Franța, unde și-a găsit sfârșitul, la 50 de ani, când s-a sinucis, aruncându-se în Sena.

Fuga morții de Paul Celan în traducerea și rostirea poetei Maria Banuș. Înregistrare pe bandă magnetică din 18 februarie 1999, redactor: Emil Buruiană. Arhiva Radio România, 6/ AUR ZW 850 V, fond "Noua Fonotecă de Aur":

Ascultați și alte înregistrări cu poeta Maria Banuș în secțiunea Personalități a site-ului nostru.