Personalități

Gh. D. Mugur (29 mai 1879-8 ianuarie 1949)

Gh. D. Mugur. Sursa foto: Arhiva Scrisă Radio România

Gh. D. Mugur (n. Gheorghe Demetrescu, 29 mai 1879, București - d. 8 ianuarie 1949, București) - pedagog, scriitor și publicist. Inspector general al Cultelor și Artelor, director de programe, Președinte al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (1938-1949), conferențiar la Radio.

În perioada 1930-1933, susține rubricile "Veștile săptămânii" și "Pentru săteni", din cadrul săptămânalului "Program pentru săteni". În calitate de director de programe, a elaborat, în 26 aprilie 1932, primul Regulament de Organizare și Funcționare al instituției, aprobat la 30 septembrie 1932, ce prevedea obligativitatea depunerii la arhivă ("Biblioteca") a unui exemplar din textul conferințelor ținute la microfon, ajungându-se astfel la o situație singulară printre celelalte radiodifuziuni europene: constituirea unui fond impresionant de manuscrise radiofonice conservate în Arhiva Scrisă, semnate de marile nume ale culturii românești, intelectualii vremii care au înțeles potențialul formativ al noului mijloc de comunicare. Prin același document, Gh.D. Mugur a reglementat "Programul vorbit”, în care un rol important îl aveau știrile:

"Știrile, în cadrul programului vorbit nu sunt organizate […] Despre mișcarea întreagă a vieții spirituale și a vieții de muncă, aproape nimic. Informăm țara despre București, dar nu informăm Bucureștii despre țară. […] Într-o țară care e în faza culturală a devenirii ei, totul trebuie să se integreze în nevoile și aspirațiile de moment ale sufletului românesc. Știrile trebuie organizate și sporite. Sporite cu reportaje și sporite cu interwiew-uri. Ele trebuie aduse de la sursă, cernute și lucrate. Știrea trebuie să fie literară. Ceva viu și colorat. Pentru ele să se creeze în loc de «Știri de presă», «Radiojurnal»."

Vă invităm să ascultați vocea lui Gh. D. Mugur într-o ședință a conducerii instituției pe tema teatrului radiofonic, din 8 aprilie 1943. Înregistrare gravată pe discuri "Decelith"; pe cutia în care sunt depozitate se menționează: "Ședință asupra teatrului radiofonic. 8 IV 1943. RADIODIFUZIUNEA ROMÂNĂ. DISCURI DECELITH - achiziționate de la Elena Lohan, inventariate la nr. 1-14. Se păstrează permanent." 

Reproducem mai jos un fragment din acest document sonor, în care Gh. D. Mugur vorbește despre misiunea educativă a Radiolui, ca ”școală permanentă, o școală fără de vacanță a țării”:

Gh. D. Mugur: […] ”Domnilor, teatrul nostru, însă, nu are să cuprindă numai piese originale, pentru că noi nu putem renunța la misiunea noastră educativă, noi suntem o școală permanentă, o școală fără de vacanță a țării. De aceea, pe lângă teatru original, realizat cu dumneavoastră, tot cu dumneavoastră trebuie să realizăm adaptările. Adaptări după teatru clasic vechi, adaptări după teatru clasic francez, german, spaniol, italian, adaptări după Shakespeare, adaptări după teatru modern universal, teatru de valoare, bineînțeles, pe urmă adaptări după teatru clasic și modern românesc. Apoi, romane și nuvele prefăcute în scenete radiofonice, traduceri de piese de teatru care au avut succes la posturile de emisiune din Apus și altceva, la ce ne-am gândit anul acesta. Am încercat și rezultatul a fost foarte bun; rubrica noastră era intitulată «Ce este nou în teatru», adaptări după piesele de succes care s-au jucat la București, ca să poată lua act provincia de ele. Am încercat aceasta cu Don Carlos și cred că a fost un lucru reușit. [...] Firește că noi ținem să avem cât de mult teatru radiofonic original, drame și comedii care să fie vrednice de scena instituției noastre, pentru că instituția noastră nu este, așa cum cred unii, numai o instituție de agrement și de desfătare, ci a fost, este și va fi totdeauna o instituție de educație și cultură națională. […]”

Puteți asculta întreaga înregistrare a ședinței din 8 aprilie 1943, cu transcrierea și notele aferente, în secțiunea Teatrul Național Radiofonic a site-ului www.radio-arhive.ro/