EVENIMENTE

Ionel Perlea (10 decembrie 1900-29 iulie 1970) la pupitrul Filarmonicii ”George Enescu“, cu „Preludiu la după-amiaza unui faun“ de Claude Debussy, în mai 1969

Ionel Perlea (n. 13 decembrie 1900, Ograda, Ialomița, România - d. 29 iulie 1970 New York, SUA) - dirijor, compozitor și pedagog. Numit la conducerea Orchestrei Simfonice Radio (1934-1944), se alătură muzicienilor care, prin programele de concerte impuse, prin spectacolele cu public sau transmisiile radio, au contribuit la dezvoltarea acestei prestigioase formații muzicale: Mihail Jora, Theodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, George Enescu, Maria Fotino, Radu Aldulescu, Constantin Silvestri, Emanuel Elenescu, ș.a.

Cu o carieră internațională care s-a desfășurat pe cele mai faimoase scene din lume, la pupitrul marilor orchestre din Europa și Statele Unite, cu imprimări realizate la cunoscute case de discuri, departe de România din 1944, Ionel Perlea devine o "legendă" care, în mai 1969, după 25 de ani de absență, revine la București, susținând la Ateneu și Sala Radio pentru publicul meloman, concerte cu programe compexe, diferite.

Vă invităm să ascultați Preludiu la după-amiaza unui faun de Claude Debussy, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta lui Ionel Perlea. Înregistrare pe bandă magnetică de la Ateneul Român, din mai 1969, inclusă în Arhiva de Aur Radio România.