EVENIMENTE

Lecturi paralele: "Cimitirul marin" de Paul Valéry în rostirea actorilor Jean Vilar și Emil Botta (1969)

Paul Valéry (1871-1945). Foto: Henry Manuel (1920)

Între limbile și culturile pământului există profunde corespondențe pe care Jozette Maidanek, realizatoarea emisiunii "Lecturi paralele", și-a propus să le descopere și să le lanseze în eter, prilejuind întâlnirea ascultătorilor cu pagini de literatură scrisă și rostită pe diferite meridiane ale lumii.

Vă invităm să ascultați un fragment din poemul "Cimitirul marin" de Paul Valéry, în traducerea lui Nicolae Argintescu-Amza. Interpretează, în limbile franceză și română, Jean Vilar și Emil Botta:

Întreaga emisiune "Lecturi paralele" (6/ XW 11515) este disponibilă aici.

Paul Valéry (1871-1945) - poet și prozator francez, eseist și critic. La Montpellier a studiat dreptul și și-a cultivat interesul pentru poezie și arhitectură. La Paris, a frecventat cercul de poeți grupați în jurul lui Stéphane Mallarmé și André Gide. După succesul cu "La jeune parque" (1917) și publicarea poemului "Le cimetière marin" în "Nouvelle Revue française" (1920), Paul Valéry este desemnat unul dintre cei mai mari poeți contemporani. În 1925, Paul Valéry este ales membru al Academiei Franceze.

Nicolae Argintescu-Amza (1904-1973) - traducător, publicist, eseist, critic de artă,.

Jean Vilar (1912-1971) - actor și regizor francez, organizator, în 1947, al evenimentului "O Săptămână de artă în Avignon", care un an mai târziu avea să devină Festivalul de la Avignon – manifestare culturală europeană majoră.

Emil Botta (1911-1977) - poet, prozator și actor român. Absolvent al Academiei Regale de Artă Dramatică din București (1932). Pe scena Teatrului Național din București și la Teatru Radiofonic a interpretat roluri memorabile. În poezie a debutat cu poemul Strofă ultimă în revista lui Tudor Arghezi Bilete de papagal, în 1929. În 1937 îi apare la "Fundațiile Regale pentru Literatură și Artă" întâiul volum, premiat, intitulat "Întunecatul april". Fonoteca de Aur Radio România conservă înregistrări cu Emil Botta "de la Dante Alighieri, vestitorul Renașterii, la Mihai Eminescu, socotit ultimul mare romantic, un veritabil compendiu liric european, însumând șase veacuri de poezie, în care se află cuprinși și William Shakespeare și J.W. Goethe și Heinrich Heine și John Keats" (Titus Vîjeu).