EVENIMENTE

M.S. Regele Mihai I al României: ”Dragi ostași, nu există cinste mai mare decât să-ți slujești țara, oriunde și oricând ți-o cere!” (2005)

Poza M.S. Regele Mihai I, Regele Românilor, [f.d]; foto BNR

M.S. Regele Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia - d. 5 decembrie 2017, Elveția) - suveran al României (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947)

În mai 2005, la 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, M.S. Regele Mihai I a acordat primul interviu presei militare. La întâlnirea de la Palatul Elisabeta cu Alexandru Leaua, redactor la Ora Armatei și Daniel Coandă, editor de sunet, Majestatea Sa a dezvăluit pentru ascultătorii Radio România, legătura excepțională, profund spirituală cu țara sa, în fruntea căreia s-a aflat zece ani.

M.S. Regele Mihai I a rememorat momente importante din propria sa viață, a vorbit despre exigențele pregătirii militare, despre etapele parcurse în armată, dar și despre armata română și participarea militarilor români în teatrele de operațiuni NATO.

În încheierea interviului, M.S. Regele Mihai I al României a transmis un mesaj militarilor și ascultătorilor emisiunii Ora Armatei, programată la Radio România, în decembrie 2017, de Cristian Dumitrașcu, redactor-șef al Redacției militare de Radio, Ora Armatei.

Transcriem mai jos mesajul M.S. Regele Mihai I al României, difuzat în cadrul emisiunii Ora Armatei, din decembrie 2017:

Dragi ostași, nu există cinste mai mare decât să-ți slujești țara, oriunde și oricând ți-o cere!

Aveți drept amintire pildele înaintașilor noștri, ale bunicilor și străbunicilor voștri, care n-au pregetat nicio clipă să facă sacrificiul suprem pentru Țară și Popor.

Chiar dacă, departe de Țară, sunteți angajați într-un război pentru libertate, pentru pacea lumii și a noastră, să nu uitați niciodată că, în ciuda tuturor greutăților și a pierderilor, sunteți în slujba Țării și Poporului.

Eu și Familia Regală am fost, suntem și vom fi întotdeauna alături de brava Armată Română, care a știut tot timpul să-și facă datoria, în mod exemplar.

Fiți demni de sacrificiile înaintașilor voștri și de încrederea pe care această țară v-a acordat-o. Faceți cinste numelui și istoriei poporului român.

Dumnezeu să vă binecuvânteze! Hristos a Înviat!

Ora Armatei este o emisiune emblematică a Radioului, difuzată fără întrerupere, de la premiera din 16 iunie 1940. Debutată sub genericul "Ora Ostașului", printr-un acord între Marele Stat Major al Armatei și Societatea Română de Radiodifuziune, emisiunea armatei a promovat drepturile istorice românești asupra Basarabiei și Bucovinei de Nord, a militat pentru distrugerea bolșevismului și pentru afirmarea valorilor europene și creștine și a combătut propaganda cu efecte negative asupra moralului armatei și a populației, în timpul războiului.

De-a lungul celor 82 de ani de emisie, emisiunea a purtat titlul Ora Armatei (1944), Emisiune pentru militari, În slujba Patriei și Pentru Patrie (între 1969-1989). După 1990, sub brandul Ora Armatei, scriitori și jurnaliști cu renume în literatura și publicistica românească, au promovat demnitatea și onoarea ostășească, modernizarea armatei, au informat corect ascultătorii despre evoluțiile din domeniile securității și apărării naționale, au susținut dialogul între armată și societatea civilă. Până în 2004, anul aderării României la NATO, Ora Armatei a participat intens la campania pro-NATO. Jurnaliștii Radio România au realizat materiale publicistice în teatrele de operațiuni din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Afganistan și Irak.

Puteți asculta mesaje ale Majestății Sale și convorbiri purtate cu redactorii Radiodifuziunii între anii 1989-2008, așa cum au fost ele transmise pe calea undelor, în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro.

Vă invităm să ascultați înregistrarea discursului istoric rostit de Regele Mihai în Parlamentul României, în 25 Octombrie 2011, aici.