EVENIMENTE

Poezia ca tăcere: "Pietà" de Ana Blandiana

Pietà de Hendrick Goltzius (1558-1617). Foto: Met Museum

Ana Blandiana: "A prefera poeziei tăcerea poate părea nebunesc, dar nu e decât logic: tăcerea conține și poezia, precum albul însumează toate culorile. Poate să pară ciudat acest elogiu al tăcerii în deschiderea unei rostiri. Și totuși nimic mai firesc, când vocea nu e decât vehiculul în stare să transporte înspre lumina de afară a tunelului minereul tăcerilor ascunse în cuvânt." (Fragment din prefața volumului Un arhanghel murdar de funingine, București: Editura Casa Radio, 2004).

Pietà de Ana Blandiana, în rostirea autoarei:


Durere limpede, moartea m-a-ntors / În brațele tale supus, aproape copil. / Tu nu știi dacă trebuie să mulțumești / Sau să plângi / Pentru fericirea aceasta, / Mamă. / Trupul meu, dezghiocat din taină, / Este numai al tău. / Dulci lacrimile tale îmi picură pe umăr / Și mi se strâng cuminți lângă claviculă. / Ce bine e! / Neînțelesele peregrinări și cuvintele, / Ucenicii de care ești mândră și care te sperie, / Tatăl, bănuitul, nerostitul, veghind, / Toate-s în urmă. / Liniștită de suferință-nțeleasă / Mă ții în brațe / Și pe furiș / Mă legeni ușor. / Leagănă-mă, mamă. / Trei zile numai sunt lăsat să m-odihnesc / În moarte și în poala ta. / Va veni apoi învierea / Și din nou nu-ți va mai fi dat să-nțelegi. / Trei zile numai, / Dar până atunci / Mi-e atât de bine / În poala ta coborât de pe cruce, / Încât, de nu mi-ar fi teamă că te-nspăimânt, / Lin mi-aș întoarce gura / Spre sânul tău, sugând.

Pietà de Ana Blandiana, publicată în volumul A treia taină (București, Editura Tineretului, 1969), a fost citită de autoare la Radio în 2000 și este conservată în Arhiva Digitală Radio România (FV-AUR-123984 II, redactor: Emil Buruiană).

Ana Blandiana (n. 25 martie 1942) a ales versuri din propria creație și le-a rostit la microfonul Societății Române de Radiodifuziune, în sesiunea de înregistrări care s-a desfășurat între 15-22 septembrie 2000, în Studioul 1, în cadrul proiectului "Noua Fonotecă de Aur" al Redacției Culturale.