EVENIMENTE

Vasile Ionescu, director general al Societății Române de Radio, despre înregistrarea Proclamației Regale (23 august 1944)

Vasile Ionescu (Foto: Arhiva Scrisă Radio România)

Vasile (Lulu) Ionescu - primul avocat al Societății Române de Radio, director cu problemele contenciosului, în 1932; 1934 - subdirector; 1935 - director general delegat; director general (5 septembrie 1940-15 februarie 1945), cu întrerupere pe durata guvernării legionare.

În 23 august 1944, ora 17, Vasile Ionescu, director general al Societății Române de Radio, a fost convocat la Comandamentul Militar al Armatei, în ținută militară. Acolo, generalul de corp de armată Iosif Teodorescu, i-a comunicat: "Domnule director general, din acest moment nu vei mai asculta decât de ordinele Majestății Sale Regele Mihai și ale domnului general adjutant Constantin Sănătescu, prim-ministru. Și vă veți duce la Palatul regal pe drumul cel mai scurt. […]. Am fost primit pe la intrarea Krețulescu […] și introdus în cabinetul de lucru al Majestății Sale Regale" (Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (București, Editura Casa Radio, 2013).

Între timp s-a discutat în ce mod Regele Mihai își va transmite Proclamația sa.

Episodul înregistrării Proclamației este relatat de Vasile Ionescu în cartea Istoria trece, cuvântul rămâne... Mărturiile ultimului director al Societății Române de Radiodifuziune din perioada precomunistă, apărută sub îngrijirea lui Adrian Cioroianu și a Lilianei Mușețeanu, la Editura Casa Radio în 2008:

Se emiseseră două păreri: una, ca Regele să vorbească direct la microfonul care va fi instalat chiar în biroul în care ne găseam; iar alta, ca mesajul să fie imprimat pe disc și apoi difuzat de la studiouri împreună cu celălalt material care confirma acțiunea.
Mi-am exprimat opinia că este mai bine ca mesajul să fie imprimat, pentru a înlătura riscul ca circuitul telefonic care asigura transmisia prin microfonul instalat la Palat să fie interceptat sau întrerupt de cineva interesat - germanii.... S-au executat trei imprimări (pentru a avea cea mai bună imprimare și totodată o rezervă pentru orice eventualitate): Regele a primit să facă aceasta și a citit mesajul în trei rânduri.

Vă invităm să-l ascultați pe Vasile Ionescu, în interviul realizat în 12 noiembrie 1974, de Eleonora Cofas, muzeograf la Muzeul Municipiului București (fragmente). Înregistrare pe bandă magnetică aflată în Arhiva de istorie orală (AIO, R 212):

În 17 aprilie 2009, M.S. Regele Mihai I, însoțit de Regina Ana, a participat la Centrul de Presă al SRR, la lansarea volumului Istoria trece, cuvântul rămâne…, semnat de Vasile Ionescu, care cuprinde mărturii ale ultimului director al SRR din perioada precomunistă. În cadrul vizitei, apreciată de Maria Țoghină - Președinte Director General Radio România, ca "un arc peste timp, un gest de reparație și reconstrucție morală în istoria românilor", Majestatea Sa a declarat: "Îmi aduc aminte foarte bine când au venit, la palat, tehnicianul și cu directorul de atunci Vasile Ionescu. Proclamația era un lucru foarte important pentru popor" (Fonoteca Radio, 1/ 100520).