EVENIMENTE

Avanpremieră 90 - Nichita Stănescu (1933-1983): "Poezia este exportul unei țări către stele, este ceea ce face să devină mult mai albastru, însuși albastrul cerului plin de stele"

Mihai Eminescu (1850-1889)

Instituită ca sărbătoare cu statut național din 2011, Ziua Culturii Naționale este celebrată, la inițiativa Academiei Române, la data nașterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).

Pentru literatura noastră, Eminescu este un concept - Nichita Stănescu, 1982.

În 15 ianuarie 1982, invitat de realizatoarea Liliana Ursu la emisiunea "Scriitori la microfon", poetul afirma:

Când spunem "Eminescu este un geniu" folosim expresia în sensul ei cel mai nealterat, aproape nenoțional, aproape afectiv. De ce? Pentru că indiferent de expresia "geniu", însuși numele de Eminescu devine, a devenit, criteriul cel mai înalt de apreciere. Nu prea mulți, dar nici prea puțini poeți ai literaturii noastre au fost comparați în mod nemijlocit cu Eminescu. Mai mult decât atât, suprema încoronare a poetului de talent de după Eminescu a fost aceea de a fi declarat un nou Eminescu. De ce? Nu știm de ce. Bănuim însă: omul, opera și epoca s-au identificat absolut, s-au identificat în tot ceea ce reprezenta nou, dinamic și naștere, adică în creație. Pentru literatura noastră, Eminescu este un concept. (Transcriere din emisiunea "Scriitori la microfon", din 15 ianuarie 1982, Fonoteca Radio România, 6/ ZW 24925).

Înregistrarea sonoră integrală, din care am extras fragmentul de mai sus, este disponibilă aici:

Poezia este o dimensiune a tuturor oamenilor și este, poate, partea cea mai nobilă pe care o are spiritualitatea umană - Nichita Stănescu, 1978. Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România (6/ XW 18333):

Transcriem mai jos fragmentul sonor prezentat, difuzat în emisiunea "Scriitori la microfon" din 15 august 1978, redactor: Ion Petrache:

Mi-e mai greu să vorbesc despre faptul poeziei în ceea ce mă privește, dar mi-ar fi mai ușor și mai adevărat să vorbesc despre faptul poeziei în ceea ce ne privește pe noi toți. Poezia este o dimensiune a tuturor oamenilor și este, poate, partea cea mai nobilă pe care o are spiritualitatea umană. Cred că nu se poate trăi fără poezie, așa cum ființa fizică fără de pâine nu poate trăi, ființa spirituală fără de poezie nu poate să trăiască, ea este cel mai important produs pe care o spiritualitate îl poate da. Este exportul unei țări către stele, este ceea ce face să devină mult mai albastru, însuși albastrul cerului plin de stele.

Vă invităm să ascultați "Luceafărul" (1883) de Mihai Eminescu, în rostirea lui George Vraca, o înregistrare din anul 1956, în secțiunea Emisiuni de la A-Z. Biblioteca de poezie românească a site-ului nostru.