EVENIMENTE

Când am fost copil ca tine (1969)

Ilustrație de Vasile Socoliuc (Cartea cu jucării, Editura Casa Radio, 2008)

"Ca să te faci din copil om mare nu-i greu deloc - te faci așa, pe neobservate… dar, ca din om mare să fii iar copil, eh, asta nu se mai poate... și-i destul de rău…pentru că și oamenii mari, cât ar fi ei de mari, tot mai vor uneori să fie iarăși mici și atunci în omul mare vine amintirea lui: copilăria."

Am transcris un fragment dintr-o povestire încântătoare, imaginată de Luiza Vlădescu și interpretată de Octavian Cotescu, în emisiunea "Noapte bună, copii!", acum 55 de ani, în iunie 1969. Am dori ca aceasta să fie și o invitație: aceea de a descoperi și redescoperi împreună bucuria de a asculta, de a cunoaște, de a ști, apoi dorința de a împărtăși cu ceilalți ceea ce simți, ceea ce ai devenit și de a te lăsa purtat de vraja minunată care te cuprinde, numită simplu: dăruire.

Și pentru că o povestire e ca o jucărie, vă invităm să ascultați jucării de vorbe, întâmplări din copilăria lui Mițu și a lui Baruțu, împărtășite de Tudor Arghezi cititorilor săi, în anul 1931. Cum se descoperă lumea sub ochii părinților, aflați dintr-o înregistrare Radio România, un scenariu radiofonic scris de Mitzura Arghezi și Vasile Mănuceanu, în 1967. Interpretează: Mitzura Arghezi (Mama), Ludovic Antal (Tatăl), Camelia Stănescu (Mițu) și Sorin Ștefănescu (Baruțu). Regia artistică: Cristian Munteanu.