EVENIMENTE

”De ce regina nopților?”: un poem eminescian ”necunoscut”, reconstituit din manuscrise de Petru Creția și rostit în premieră de Adrian Pintea

Adrian Pintea

În iulie 2003, Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beiuș - d. 8 iunie 2007, București) era invitat la Radio România să înregistreze douăzeci și trei de poeme eminesciene, alese de Mircea Cărtărescu din manuscrisele descifrate de Petru Creția și publicate în primul număr al revistei Manuscriptum din 1991.

[DE CE REGINA NOPȚILOR]. Ms. 2270 BAR; databil: 1882-1883; reprodus după "Manuscriptum", XXII, nr. 1(82), 1991, p. 140 (Secțiunea Reconstituiri și autonomizări). Extras din audiobook-ul Mihai Eminescu. Poeme necunoscute. Douăzeci și trei de poeme din manuscrisele poetului reconstituite de Petru Creția, alese de Mircea Cărtărescu și rostite de Adrian Pintea (București, Editura Casa Radio, 2003), un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive.

De ce regina nopților/ E tristă-ntotdeauna?/ Au nu știți voi că mii de ani/ Sunt azi de când moare luna?// Că cerul mândru și deschis/ Ce stelele-și așterne/ Nu e și el decât un vis/ Al liniștei cele eterne?// Că prin a haosului văi/ Plutind în voia sorții,/ Revarsă-asupra lumii-ntregi/ Durerea și farmecul morții?// Un farmec dulce și adânc/ Pătrunde-atât de tare/ De se ridică înspre ea/ Seninele valuri de mare.// De-nalță ochii înspre ea/ Din umbra dulce mirii,/ Căci au simțit adânc în vis/ Că moartea e sora iubirii,// Că tot ce naște-n univers/ Aceea și declină/ De-ar înceta totul din mers/ S-ar naște lumină, lumină!

Puteți asculta alte poeme eminesciene cu Adrian Pintea, în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro