EVENIMENTE

”Floare de tei”: un poem eminescian ”necunoscut”, reconstituit din manuscrise de Petru Creția și rostit în premieră de Adrian Pintea

Adrian Pintea

În iulie 2003, Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954, Beiuș-d. 8 iunie 2007, București) era invitat la Radio România să înregistreze douăzeci și trei de poeme eminesciene, alese de Mircea Cărtărescu din manuscrisele descifrate de  Petru Creția și publicate în primul număr al revistei Manuscriptum din 1991.

[FLOARE DE TEI]. Ms. 2276A BAR; databil: 1882; reprodus după "Manuscriptum", XXII, nr. 1(82), 1991, p. 129-131 (Secțiunea Reconstituri și autonomizări). Extras din audiobook-ul Mihai Eminescu. Poeme necunoscute. Douăzeci și trei de poeme din manuscrisele poetului reconstituite de Petru Creția, alese de Mircea Cărtărescu și rostite de Adrian Pintea (București, Editura Casa Radio, 2003), un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive.


Floare de tei,/ Cât de curând te treci/ Ochilor mei lucind/ Te-i arăta pe veci.// Floare de crin,/ Eu pururi am gândit/ La ochiul tău iubit/ De raze plin,// Floare de măr,/ Copilă doar erai/ Și de pe-atunci aveai/ Aur în păr.// Flori de cireș,/ Cine te-a pus cândva/ Plutind în calea mea/ Dulce să ieși?// Floare de mai,/ Cine te-a pus să vii/ Dacă mereu mai ai/ Ochii tăi mari și vii.// Floare de fag,/ Doina cântându-mi-o/ Reamintindu-mi-o/ Sună cu drag.// Floare de corn,/ Dulce vestindu-mă,/ Întinerindu-mă/ Sună un corn.// Floare de șes,/ Ești al cetăților/ Singurătăților/ Vis și eres.// Floare de lunci,/ Oare de mult s-a dus/ Steaua către apus?/ Încă de-atunci?// Floare de lac,/ De-atunci cuprins de chin/ Eu sufăr și m-alin,/ Sufăr și tac.// Floare de lan,/ De-atunci te văd venind/ Și blândă surâzând,/ An după an.// Floare de deal,/ Unde te-ai dus de-atunci/ Din codri și din lunci/ Pe-al lumii val?// Floare de plai,/ Codrii și undele/ Dulce pătrundu-le/ Cu al tău rai.// Floare de văi,/ Rămâi în calea mea,/ Mângâie jalea mea,/ În ochi îmi stăi.// Floare de stânci,/ Tu pleci, și-ades te chem/ Cu cântec și blestem/ În văi adânci.// Floare de munți,/ Dintre păduri de brad/ Pururi izvoare cad/ Palidei frunți.// Floare de drum/ Care te-nduri pe-atât,/ Ș-atuncea te-am iubit,/ Atunci ș-acum.// Floare de vad,/ Asemeni zorilor,/ Căderii florilor/ Stelele cad.// Flori de mormânt,/ În taina serilor/ Am dat durerilor/ Aripi de vânt.// Lună ce treci,/ Crengile, frunzele/ Dulce pătrunze-le/ Razele-ți reci.


Puteți asculta alte poeme eminesciene cu Adrian Pintea, în secțiunea Personalități a site-ului www.radio-arhive.ro