EVENIMENTE

Grigoraș Dinicu - 130 de ani de la naștere

Grigoraș Dinicu (n. 3 aprilie 1889, București - 28 martie 1949, București) - violonist virtuoz și compozitor, care s-a remarcat prin măiestria neîntrecută de interpretare a repertoriului popular, dar și a celui clasic. Absolvent al Conservatorului din București, în 1906, an în care a compus vestita Hora staccato, pe care a interpretat-o pe scena Ateneului Român. Șef de taraf la restaurantele ”Bufet”, ”Gambrinus” și "Enescu", a avut, de asemenea, angajamente în străinătate, la Londra, Paris, Monte Carlo, a fost invitat să cânte în cadrul Expoziției Internaționale de la Paris, la Expoziția Mondială de la New York, a susținut recitaluri în mari orașe ale lumii. Printre compozițiile sale se numără Hora staccato, Hora mărțișorului, Sârba Expoziției de la Paris, Valse coquette, Hora spiccato. De-a lungul vieții, s-a bucurat de dragostea publicului larg, precum și de considerația marilor muzicieni ai vremii: George Georgescu, Ionel Perlea, George Enescu, Jascha Heifetz, Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Jacques Thibaud. 

Îndelungata sa colaborare cu Radiodifuziunea Română a început în 20 decembrie 1928, când a interpretat muzică populară la microfon, alături de Orchestra ”Grigoraș Dinicu”, moment consemnat în revista ”Radiofonia”, anul I, nr. 13, 20 decembrie 1928.

arh dinicu 400

La 8 mai 1934, după ce realizase zeci de emisiuni de muzică lăutărească la Radio, Grigoraș Dinicu a debutat ca solist al Orchestrei Simfonice Radio, sub conducerea lui Ionel Perlea, în Concertul pentru vioară și orchestră de Max Bruch. 

Discografia violonistului Grigoraș Dinicu cuprinde numeroase discuri de ebonită, viniluri, CD-uri, înregistrări realizate în perioada 1926-1939 în România și în străinătate. Discurile au fost înregistrate la casele de discuri Odeon, Columbia, His Master's Voice, RCA Victor, Regal Record și Pathé.

Vă invităm să ascultați una dintre aceste piese muzicale: Căruța poștei, cu Grigoraș Dinicu la vioară, acompaniat de Orchestra ”Grigoraș Dinicu”. Înregistrare gravată pe disc shellac, Columbia DR 1012 (WH 2016), transferată pe bandă magnetică, Fonoteca de Aur Radio România (AUR 1093).

Puteți asculta și alte înregistrări cu Grigoraș Dinicu, acompaniat de Orchestra ”Grigoraș Dinicu”, în secțiunea Teme/Muzică/Muzică tradițională a site-ului.