EVENIMENTE

ION MINULESCU - 140 de ani de la naștere

Ion Minulescu (foto: Arhiva Scrisă Radio România)

Astăzi, 6 ianuarie 2021, se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Ion Minulescu (n. 6 ianuarie 1881, București - d. 11 aprilie 1944, București), poet și prozator român, reprezentant important al simbolismului românesc.

Vă invităm să ascultați Vizită nocturnă, poem în rostirea autorului, o înregistrare pe cilindru de fonograf realizată de lingvistul francez Hubert Pernot (1870-1946) în 3 octombrie 1928. Poezia a fost publicată cu titlul Cu toamna în odaie în volumul Strofe pentru toată lumea, București, Editura "Cultura Națională", 1930.

Documentul transpus pe bandă magnetică din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune a fost comunicat de Ion Stoica, director al Bibliotecii Centrale Universitare din București, și a fost difuzat în premieră în 18 aprilie 1974 de Iulius Țundrea în emisiunea "Fonoteca de Aur", atunci când s-a difuzat și Romanța Rozinei, poem înregistrat odată cu Vizită nocturnă.

Înregistrare realizată într-o locație asigurată de Facultatea de Litere a Universității din București.

Imprimarea vocii lui Ion Minulescu s-a realizat în cadrul proiectului de "collectes phonographiques de terrain: la Roumanie, 1928" și de editare/multiplicare a documentelor sonore colecționate pentru a fi tezaurizate de "Le Musée de la Parole et du Geste" al Institutului de Fonetică al Universității din Paris, de Laboratorul de Fonotecă Experimentală al Facultății bucureștene ș.a.; cinci exemplare ale discurilor cu imprimarea versurilor rostite de Minulescu se păstrează actualmente la Biblioteca Națională a Franței.