Interviu cu Margareta Giurgea, membră a Secției de Fizică a Academiei Române, difuzat în emisiunea "Studio deschis", redactor Delia Dobrotă.
IONESCU, Vasile (Lulu) (1898-1978)
Primul avocat al Societății Române de Radio, director cu problemele contenciosului, în 1932; 1934 - subdirector; 1935 - director general delegat; director general (5 septembrie 1940-15 februarie 1945), cu întrerupere pe durata guvernării legionare.
Vasile (Lulu) Ionescu despre înregistrarea Proclamației Regale (23 august 1944). Fragmente din interviul realizat de Eleonora Cofas, muzeograf, Muzeul Municipiului București, 28 martie 1974. Înregistrare pe bandă magnetică aflată în Arhiva de istorie orală. Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (București, Editura Casa Radio, 2013).
Vasile (Lulu) Ionescu despre bombardamentul german asupra sediului Societății de Radio din str. G-ral Berhelot (24 august 1944). Fragmente din interviul realizat de Eleonora Cofas, muzeograf, Muzeul Municipiului București, 28 martie 1974. Înregistrare pe bandă magnetică aflată în Arhiva de istorie orală. Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (București, Editura Casa Radio, 2013)
Articol de Tudor Arghezi, apărut în Adevărul literar și artistic, VIII, nr. 329 în 27 martie 1927 și preluat de Radio-Român, III, nr. 36-38 în aprilie 1927, inclus în volumul Tudor Arghezi. Radio-Papagal. Publicistică Radiofonică (1927-1967), colecția Biblioteca Radio, un proiect editorial al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive (București, Editura Casa Radio, 2011).
"1 noiembrie 1928 - prima emisiune oficială a Societății de Difuziune Radiotelefonică din România.
Se emite din sediul Societății din Strada General Berthelot nr. 60 cu un emițător de 400 w, pe o lungime de undă de 401,6 m.
Emisiunea cuprinde, printre altele, un cuvânt de deschidere rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu, buletin de știri, informații meteorologice, muzică, prima conferință difuzată la radio, intitulată Poezia populară română de Horia Furtună." (cf. Eugen Denize, Istoria Societății Române de Radiodifuziune, Buc., Societatea Română de Radiodifuziune, 1998, vol. I, partea I, pag. 311).
Detalii despre programul zilei inaugurale pot fi găsite în secțiunea dedicată Arhivei Scrise Emisiuni 1928-1947.
Vă invităm să descoperiți evenimente și figuri exemplare care au edificat istoria Radioului Românesc, aici.
Considerat unul dintre cei mai mari partizani ai radiofoniei naționale, cu o publicistică radiofonică desfășurată pe durata a patru decenii (1927-1967), Tudor Arghezi începe seria articolelor dedicate radiofoniei, cu articolul Beethoven, apărut în Adevărul literar și artistic, VIII, nr. 329, în 27 martie 1927 și preluat de Radio-Român, III, nr. 36-38 în aprilie 1927, unde apare însoțit de această notă:
A asculta pe Beethoven în deșertăciunea saloanelor moderne, populate de maimuțoi dănțuitori, este a-i socoti muzica un simplu amuzament. Pe piscuri de munți, în mijloc de păduri, pe margini de râuri sau purtat de valuri agitate, acolo-i găsim afinitățile. Dl Tudor Arghezi, scriitorul și poetul atât de renumit, a simțit aceasta și s-a dus să-l asculte în mijlocul naturii, înarmat numai cu micul d-sale aparat de radio.
Transcriem, mai jos, un scurt fragment din Beethoven de Tudor Arghezi, inclus în volumul "Tudor Arghezi. Radio-Papagal", colecția Biblioteca Radio, un proiect editorial al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive (București, Editura Casa Radio, 2011):
Ascultam culcați pe pături și mușchi. Cânta pădurea, muntele cânta. Vocea celui din eternitate, umbla printre brazi, ca odinioară pe munții Sinaiului și Măslinilor. Era fantoma miraculoasă a cântecului universal, un astru nevăzut de glasuri și ecouri. Cine a cutezat să spuie că rugăciunea omului nu merge până la Dumnezeu? Eroica lui Beethoven ne venea din Vienaîn Carpați și trecea mai departe și mai sus. O ascultau balena, șarpele african, girafa și hipopotamul, care poate că au în stare firească aparatul nostru, îngropat în preștiința muțeniei și tăcerii lor. O auzea Altair, o auzea Alderbaran.
De la stâni, lătratul catifelat al câinilor lui Decebal aducea impondera[bila] lor în simfonia zeului surd și unanim.
La o lună de la inaugurarea postului, în prima stagiune simfonică, organizată de Mihail Jora la 30 noiembrie 1928, Ludwig van Beethoven a fost programat în al doilea concert din luna ianuarie 1929 cu Simfonia nr. 1 în Do major (26 ianuarie), urmată de alte simfonii beethoveniene, nr. 2, 4 și 6, Pastorala, ultima în 18 mai. Stagiunea se va încheia în iunie, iar în topul lucrărilor prezentate, Mozart și Beethoven sunt la egalitate, ocupând primul loc. În stagiunea 1929-1930, Beethoven trece în fruntea preferințelor celor care alcătuiesc programele.
70 de ani mai târziu, după 39 de stagiuni neîntrerupte, așa cum afirmă muzicologul Octavian Lazăr Cosma, Ludwig van Beethoven era încă cel mai cântat compozitor la Radio.
Vă invităm să ascultați Orchestra Națională Radio, în primul Festival "George Enescu", interpretând Concertul op. 61 în Re major pentru vioară și orchestrăde Ludwig van Beethoven (variantă integrală), dirijor: Constantin Silvestri, la vioară: David Oistrah, în secțiunea Concursuri și festivaluri muzicale, a site-ului nostru. Înregistrare din 5 septembrie 1958, de la Ateneul Român, inclusă în Fonoteca de Aur Radio România (AUR ZW 13).
Vasile (Lulu) Ionescu - primul avocat al Societății Române de Radio, director cu problemele contenciosului, în 1932; 1934 - subdirector; 1935 - director general delegat; director general (5 septembrie 1940-15 februarie 1945), cu întrerupere pe durata guvernării legionare.
După difuzarea Proclamației Regale, armata germană a ripostat, studiourile și sediul central ale Radiodifuziunii din strada G-ral Berthelot nr. 60 fiind supuse, în24 august 1944, la șapte bombardamente aviatice, între orele 8,30 și 16,20, ultimul dintre acestea distrugându-le în întregime.
Vasile Ionescu, ultimul director-general al Societății Române de Radio, din perioada precomunistă:
"În bombardament au fost omorâți patru funcționari Radio: inginerul stagiar Bonifaciu Cristovici - șeful postului "Carpați", Alfred Pagoni - controlor muzical, Paul Ciocârlan - discotecar și Petre Georgescu - șef telefonist. Alți patru salariați au fost răniți: inginerul Bude Valentin, care nu s-a mișcat de la pupitrul de control și dirijare tehnică a emisiunii timp de 24 de ore; doamna Rodica Gologan, controloarea generală a programelor; Ștefan Ceroiu, șef al serviciului tracțiune și Niculae Căbașu, portarul instituției. […] Din gardă și-au dat tributul șapte soldați morți și 11 răniți." Extras din audiobook-ul Silvia Iliescu, Octavian Silivestru, Agota Szentannai, Radio-istorii 1928-1945 (București, Editura Casa Radio, 2013).
Vă invităm să-l ascultați pe Vasile Ionescu,îninterviul realizat în 12 noiembrie 1974 de Eleonora Cofas, muzeograf la Muzeul Municipiului București (fragmente). Înregistrare pe bandă magnetică aflată în Arhiva de Istorie orală (AIO, R 212):
În 19 iunie 1928, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România - declarată constituită prin Jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 2915 din 22 decembrie 1927 -, reprezentată prin profesor Dragomir Hurmuzescu, comandor Cezar Boerescu și inginer George Cârnu Munteanu, achiziționează imobilul din Str. G-ral Berhelot nr. 60, fost nr. 58 și 60, fost Str. Lueger nr. 58 și 60 și fost Str. Fântânii nr. 58-60. Potrivit actului de vânzare-cumpărare, acesta era format din: corpul principal având parter, etaj, subsol, pod și terasă și un corp având camera de locuit la parter, garaj și șopron și a costat 7.000.000 lei.
Imobilul se învecina la sud cu Str. G-ral Berhelot cu nr. 60, la nord cu proprietățile moștenitorilor Dobrescu și Institutul Sf. Iosif, la est cu Institutul Sf. Iosif și la vest cu moștenitorii Dobrescu.
Aici, au fost instalate birourile administrației, s-au amenajat două studiouri cu camere de control (unul pentru muzică, altul pentru conferințe), săli de așteptare.
Domnica Păun Ghițescu, șefă a Secretariatului general al SRR (1931-1935), într-un interviu realizat în 1994 de Silvia Iliescu, rememorează:
Se emite din sediul Societății din Strada General Berthelot nr. 60 cu un emițător de 400 W, pe o lungime de undă de 401,6 m.
Emisiunea a cuprins, printre altele, un cuvânt de deschidere rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu, poezia Un suflet nou de Horia Furtună, buletin de știri, informații meteorologice, muzică, prima conferință difuzată la radio, intitulată Poezia populară română de Horia Furtună." (cf. Eugen Denize, Istoria Societății Române de Radiodifuziune, Buc., Societatea Română de Radiodifuziune, 1998, vol. I, partea I, pag. 311).
Vă invităm să parcurgeți programul primei emisiuni oficiale, difuzatăjoi, 1 noiembrie 1928, între orele 17-24; manuscrisul este păstrat în deschiderea dosarului nr.1/1928 din Arhiva Scrisă a S.R.R. (1 filă dactilo) și este disponibil aici.
Documentul comunicat presei a fost publicat în revista ”Radio" an I, nr. 6, p. 3, din 28 octombrie 1928, în articolul ”Inaugurarea postului tranzitoriu de emisie” și poate fi consultat aici.
Transcriem, mai jos, un fragment din Cuvântul profesorului
Dragomir Hurmuzescu, președinte al Consiliului de Administrație, la inaugurarea
postului, rostit după semnalul "Alo! Alo! Aici Radio București!",
publicat în Radio și Radiofonia nr. 7, din 1928 (cf. Victor
Crăciun, Manuscrise și voci, Editura Eminescu, București, 1977):
Către
prietenii și proteguitorii Radiofoniei adresez aceste cuvinte, astăzi, când
începem seria emisiunilor, cu un mic post provizoriu. Deocamdată difuziunea
programelor noastre nu va trece dincolo de cerul hotarelor țării. Dar peste
câteva luni vom avea postul cel mare, undele lui vor străbate armonios în cerul
european, proclamând și gândul nostru de pace și bună înțelegere către o mai
înaintată cultură și civilizație.
Vă invităm să
descoperiți evenimente și figuri exemplare care au edificat istoria Radioului
Românesc, aici.