În Ziua de Florii a anului 1936, la Radio, la 11:30 s-au auzit clopotele, apoi s-a transmis, după predica profesorului V. Ispir de la ora 11:35 care a durat 15 minute, muzică religioasă (cu mențiunea: înregistrare disc): "De sus din ceruri" - cântat de corul Bisericii Domnița Bălașa, dirijat de I. Chirescu, urmată de o cronică a vieții religioase ținută de profesorul I. Savin și, începând cu 12:10, în direct, muzică religioasă interpretată de Corul Bisericii Domnița Bălașa, condus de I. Chirescu: "Irmosul Floriilor" de Gh. Dima, "Răspunsurile mari” de I. Chirescu, "Tatăl nostru" de Cesnokow și "Lăudați pre Domnul" de F. Hubic. Solistă: doamna Evantia Costinescu.
Francisc Hubic (1883-1947) - preot greco-catolic, profesor, compozitor și dirijor, este considerat unul dintre cei mai importanți creatori de muzică bisericească.
La Blaj, un scurt timp, a fost profesor și împreună cu profesorul Sigismund Toduță de la Liceul "Sfântul Vasile" au organizat un cor mixt, care a fost invitat să prezinte un spectacol la Radio-Bucuresti, spectacol transmis în direct.
Vă invităm să ascultați "Irmosul Floriilor" de Gheorghe Dima, o înregistrare din 1998 realizată la Cluj cu Corul "Antiphonia" al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, dirijor: Constantin Râpă, conservată în Fonoteca de Aur și transpusă în format digital cu numărul FM-A-2364.
Unul dintre cei mai influenți compozitori români care au contribuit la crearea unei școli naționale românești este compozitorului ardelean Gheorghe Dima (n. 28 septembrie/10 octombrie 1847, Scheii Brașovului - d. 4 iunie 1925, Cluj).
Interpretează: Corul bisericii Sf. Dumitriu. Dirijor: Gheorghe Niculescu. Înregistrare gravată pe disc, realizată de ing. Al. Băilescu în ziua de 15 iunie 1936. Radiodifuziunea, cota EB-600-2.
Eticheta discului de ebonită menționează: ”RADIO DIFUZIUNEA ROMÂNĂ FAȚA B INV 881 DATA 15.VI.1936 LOCUL CentralaIoana Ghica Comănești Corul Bis. Sf. Dumitru PTT Dirijor Gh. Niculescu ÎNREGISTRATĂ DE Băilescu Nr. 411”.
Interpretează o formație corală nemenționată (probabil corul Societății Carmen); extras din imprimarea pe disc decelith transpusă pe bandă magnetică (Arhiva Societății Române de Radiodifuziune).
Imnul național (muzica - E. Hübsch, versurile - V. Alecsandri), intonat la încheierea primului Congres general al breslelor (București, Sala Aro, 1 mai 1939) de o formație corală nemenționată (probabil corul Societății Carmen); extras din imprimarea pe disc decelith transpusă pe bandă magnetică (Arhiva Societății Române de Radiodifuziune).
Radu Botez (1909-1980) - violonist și dirijor.Studiază la Conservatorul ieșean și la Conservatorul de muzică și artă dramatică din București. După absolvirea cursurilor universitare a fost angajat violonist în Orchestra Radio. A condus Corul "Asociației Creștine a Tinerilor" - Corul A.C.T., care a câștigat o faimă europeană, prin concertele date cu mult succes în străinătate și Corul Radio, a cărei direcție îi este încredințată, după 1941, lui Ion Croitoru. În 1950 este prim-dirijor al Operei din Timișoara și între 1956-1975, dirijează la Opera din Iași.
Sârba în căruță
Piesă corală de inspirație folclorică a compozitorului Gheorghe Danga, pe versuri populare. Interpretează corul bărbătesc A.C.T., dirijor: Radu Botez. Înregistrare Radio România realizată în anul 1939 (matriță RD 8, fața 1, piesa 1), fixată pe disc de ebonită. (cota SRR 41, inv. 43).
Lugojana
Piesă corală de inspirație folclorică a compozitorului Ion Vidu, pe versuri populare. Interpretează corul bărbătesc A.C.T., dirijor: Radu Botez. Înregistrare Radio România realizată în anul 1939 (matriță RD 8, fața 1, piesa 2) fixată pe disc de ebonită (cota SRR 41, inv. 43).
Bună dimineața la Moș Ajun
Colind de Crăciun compus de Ion Costescu pe versuri tradiționale, adaptat pentru cor bărbătesc de Bazil Anastasescu. Interpretează Corul A.C.T., dirijor: Radu Botez. Înregistrare Radio România realizată la 20 octombrie 1939 (matriță RD 22, fața 1, piesa 1), fixată pe disc de ebonită (cota SRR 486, inv. 678).
Astăzi s-a născut Hristos
Colind de Crăciun compus de Timotei Popovici, adaptat pentru cor bărbătesc. Versuri tradiționale. Interpretează Corul A.C.T., dirijor Radu Botez. Înregistrare Radio România realizată la 20 octombrie 1939 (matriță RD 22, fața 1, piesa 2), fixată pe disc de ebonită (cota SRR 486, inv. 678).