EVENIMENTE

Dimitrie Gusti inaugurează "Universitatea Radio" (3 martie 1930)

Conferențiari la radio (Foto: Arhiva Scrisă Radio România)

Dimitrie Gusti (13 februarie 1880, Iași-30 octombrie 1955, București) - sociolog și filozof, fondator al Școlii Sociologice de la București, al Institutului Social Român și al Muzeului Național al Satului. Președinte al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune între 1929-1931. Membru marcant (1919) și Președinte al Academiei Române între 1944-1946.

Ciclul de emisiuni "Universitatea Radio" a fost inaugurat luni, 3 martie 1930, cu prelegerea lui Dimitrie Gusti, președintele Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune între 1929-1931, intitulată "Menirea radiofoniei românești".

Redăm în rândurile următoare un extras din această conferință-program:

"Experiența radiofonică de pretutindeni ne arată că nu există, și nu poate fi, o antinomie, o excludere reciprocă, între distractiv și instructiv. Scopul propriu-zis radiofonic nefiind exclusiv numai în a distra ci, totodată și înainte de toate, a stimula. Și anume a stimula prin distracție. Așadar, în ultimă instanță, scopul radiofonic trebuie să fie în același timp instructiv și educativ.

Menirea înaltă a radiofoniei constă tocmai în totalitatea condițiilor ce o determină a transforma și a crea în noi trebuințe, pe care ea singură are calitatea de a le satisface." (Dimitrie Gusti, Menirea radiofoniei românești, publicată în "Radio și Radiofonia", anul III, nr. 77, 9 martie 1930, p. 1).

Emisiunea se transmitea zilnic, de luni până vineri între orele 19:00 și 20:00 și cuprindea 2-3 comunicări, conferințe de câte 20-30 de minute. Lunea era dedicată științei în general, marțea - limbilor și folclorului, miercurea - științelor sociale și politicii externe, joia - muzicii și folclorului muzical și artistic, vinerea - filosofiei și vieții religioase, sâmbăta - istoriei, geografiei și turismului, iar duminica - educației, sănătății și culturii poporului.

Printre conferențiarii "Universității Radio", veritabilă tribună a marilor idei ale timpului, s-au numărat: Nicolae Iorga, Vasile Voiculescu, Mircea Eliade, D. Panaitescu-Perpessicius, Alice Voinescu, Tudor Vianu și mulți alții, intelectualii vremii care au înțeles potențialul formativ al noului mijloc de comunicare.

Foarte puține dintre conferințele difuzate în anii '30, '40 au fost gravate pe disc, dar manuscrisele lor se păstrează în Arhiva Scrisă, căci primul Regulament de Organizare și Funcționare al instituției, aprobat la 30 septembrie 1932, prevedea obligativitatea depunerii la arhivă a unui exemplar din textul conferințelor ținute la microfon.

Cea mai longevivă emisiune a Radioului, "Universitatea Radio" a rămas, cu unele modificări, în grila de programe până la începutului anilor 2000.

Puteți asculta înregistrări ale conferințelor difuzate în cadrul emisiunii "Universitatea Radio" în secțiunea Emisiuni A-Z